Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Analiza gospodarskih kretanja

Tri četvrtine poduzetnika poslovalo pozitivno, izvoz povećan za 14 posto

poduzetnici
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Najveća tvrtka po ukupnim prihodima bio je čakovečki METSS, a slijede ga LPT, Tubla, Hilding Anders, AC Jasenović, Muraplast...

Oko 75 posto međimurskih poduzetnika poslovalo je s dobiti, a od šest najvećih poduzeća pet ih je prošlu poslovnu godinu završilo u plusu. Pokazala je to analiza poslovanja 3114 tvrtki registriranih u Međimurskoj županiji, koja je potvrdila nastavak pozitivnih trendova. Poduzetnici su lani ostvarili ukupan prihod u iznosu od 14,1 milijardi kuna, što je rast od gotovo 12 posto, za koliko su povećani i poslovni prihodi.

Geotermalna energana Poslano Vladi Geotermalna energana predložena za strateški projekt

U vanjskotrgovinskoj razmjeni bilježi se suficit jer je izvezeno robe u vrijednosti 4,7 milijardi kuna, a uvezeno za 2,4 milijarde kuna. Uvoz je porastao za 18,2 posto, a izvoz za 14,4. Neto dobit bila je 667 milijuna kuna. Problem su i dalje plaće niže od državnog prosjeka. Prosječna mjesečna obračunata neto plaća iznosila je 4473 kune, što je 6,5 posto više nego u 2016. godini, no za 16,7 posto manje od prosječne plaće u gospodarstvu u Hrvatskoj.

Nedostatak radnika

– Stanje u ovoj godini je bolje nego prošle godine. Svake godine, već 12 godina, svi gospodarski pokazatelji idu u pozitivnom smjeru. Nismo zadovoljni nedostatkom radnika. Plaće rastu, no čak i kad ima posla i poslodavci traže radnike, i dalje držimo prosjek plaće koji je relativno nizak – rekao je župan Matija Posavec i dodao da je zabilježen i rast zaposlenosti.

Najveća tvrtka po ukupnim prihodima u 2017. godini bio je METSS, a slijede ga LPT iz Preloga, Tubla iz Čakovca, Hilding Anders iz Preloga, AC Jasenović iz Čakovca i Muraplast iz Kotoribe. Najveći izvoznik je LPT, a slijede Tubla, Muraplast, Eko Međimurje i Hilding Anders.

Izvješće o gospodarskim kretanjima usvojeno je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, na kojoj je donijeta i odluka o korištenju prekoračenja na žiro računu.

Policijska patrola u Međimurju U 41 naselju provedeno straživanje o osjećaju sigurnosti Svako drugo kazneno djelo revoltirani građani uopće ne prijavljuju policiji

Novac stiže za 90 dana

– Najlakše bi bilo ništa ne raditi i samo održavati hladni pogon. Vjerujem i siguran sam da su sva izvješća stručnih službi u skladu sa zakonom i prema procedurama te da ukazuju na realne potrebe. Mnogo se radi, mnogo je projekata aktualno, a fondovi EU traže i predfinanciranje. Najprije ulažemo, a onda nam se vraća – istaknuo je predsjednik Skupštine Mladen Novak.

Oporbeni vijećnici prigovorili su da se Županija opet zadužuje.

– Isplativije je otići u prekoračenje nego u zaduživanje jer je i kamata niža nego da uzmemo kredit. Zato ćemo tražiti od banaka da nam daju uvjete za prekoračenje po poslovnom računu. Do kraja ove godine planiramo završiti brojne investicije, no sustav fondova EU funkcionira tako da najprije morate platiti izvedene radove, a tek onda možete tražiti povrat uloženih sredstava koja nam stižu u roku od 90 dana – rekao je župan Posavec, istaknuvši da postoji razlika između zaduživanja i prekoračenja. 

Pralo Materijalna kulturna baština Pralo u Međimurju dobiva spomen-ploču Međimurska županija Virus Zapadnog Nila U šest godina troje zaraženih