Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
U 41 naselju provedeno straživanje o osjećaju sigurnosti

Svako drugo kazneno djelo revoltirani građani uopće ne prijavljuju policiji

Policijska patrola u Međimurju
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Traže da se neovlašteni ulazak u tuđe dvorište definira kao teži oblik prekršaja ili kaznene odgovornosti

Policijska uprava međimurska je u suradnji s Međimurskom županijom u travnju i svibnju ove godine u 41 naselju, na uzorku od 562 ispitanika, provela istraživanje "Osjećaj sigurnosti u Međimurskoj županiji". Rezultati su u nekim dijelovima županije alarmantni.

Kaštel grofa Feštetića Veselje u Pribislavcu Tristotinjak učenika napokon će stari dvorac zamijeniti modernom školom

Preventivne aktivnosti

– U pojedinim dijelovima Međimurja stanje je narušeno. Konkretno, riječ je o dijelovima županije uz romska naselja. U narednom razdoblju moramo se pozabaviti uzrocima. Nažalost, trenutačno se bavimo samo posljedicama – rekao je načelnik PU međimurske Ivan Sokač na drugoj sjednici Vijeća za prevenciju Međimurske županije. Zabrinjavajuće je da 54 posto kaznenih djela građani uopće ne prijavljuju.

– Najveći je problem neovlašteni ulazak u tuđa dvorišta ili kuće u zoni romskih naselja. MŽ je iznad državnog prosjeka u općem kriminalitetu poput sitnih krađa, krađa iz dvorišta, krađe životinja, poljoprivrednih proizvoda, šumske krađe i krađe bicikala – iznio je savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber.

Riječ je o kriminalitetu izazvanom socijalnim razlozima, neškolovanjem i nenamjenskim korištenjem socijalne pomoći. Istraživanje je pokazalo da su počinitelji 70 posto kriminalnih djela pripadnici romske nacionalne manjine, među kojima i djeca od 14, 16 ili 17 godina. Broj slučajeva remećenja javnog reda i mira je za 22,42 posto veći od ostatka države. Sokač i Faber predložili su ministru unutarnjih poslova i ravnatelju policije izmjene unutarnjeg ustroja PU Međimurske, čime se veći naglasak stavlja na policijske postaje u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, uključujući i dodatni tim interventne policije. Policija će se intenzivnije baviti sprečavanjem maloljetničke delinkvencije, a svaka općina i grad u kojima postoji potreba, dobit će kontakt policajce. Pokrenut će se i niz preventivnih aktivnosti.

Bonovi umjesto novca

Župan Matija Posavec smatra da, uz povećanje broja policajaca, treba zaposliti i više socijalnih radnika u Centru za socijalnu skrb.

– Aktivno smo uključeni u radnu skupinu za izradu novog Zakona o socijalnoj skrbi koji će puno strože definirati procese korištenja socijalne pomoći i dječjeg doplatka koji je u nadležnosti HZMO-a. Utvrdi li socijalni radnik da se sredstva nenamjenski troše, ona se više ne isplaćuju u novcu, nego u bonovima. Tražimo i da se neovlašteni ulazak u dvorište definira kao teži oblik prekršaja ili kaznene odgovornosti, a za što ćemo podnijeti amandman u nacrt novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira – rekao je Posavec.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je na Sajmu sigurnosti i prevencije u Čakovcu rekao da je upoznat s problemima i da će se uskoro angažirati dodatne policijske snage.

Prekom  - za ivericu Foto: Siniša Radiković Prelog lider u gospodarenju otpada Drobljene regale i prozore izvoze u Mađarsku, skupljaju i jestivo ulje