Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Pod pokroviteljstvom HAZU-a

Skup posvećen Petru Skoku, jednom od naših najvećih lingvista

Lingvisti
Foto: Međimurska županija
Međimurci ponosno čuvaju svoj jezik, a jedan od dokaza je i popevka kao zaštićeno nematerijalno dobro

U Čakovcu su pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održani 9. Skokovi etimološko-onomastički susreti, posvećeni Petru Skoku, jednom od najvećih hrvatskih lingvista, koji je ostavio dubok trag i u europskoj lingvistici. Dobrodošlicu u Međimurje sudionicima skupa poželio je zamjenik međimurskog župana Josip Grivec.

Priznanja učiteljima Obrazovanje Priznanja za 193 mentora iz osnovnih i srednjih škola

– Međimurska županija nalazi se na tromeđi kulturnih, jezičnih i nacionalnih obilježja, a Međimurci ponosno čuvaju svoj jezik. Jedan od dokaza tome je i međimurska popevka kao zaštićeno nematerijalno dobro, za koju se nadamo da će uskoro biti uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine svijeta – istaknuo je J. Grivec.

Etimološko-onomastički susreti održavaju se svake četiri godine u drugom gradu Hrvatske, a Čakovec je bio domaćin prvi put.

poduzetnici Analiza gospodarskih kretanja Tri četvrtine poduzetnika poslovalo pozitivno, izvoz povećan za 14 posto

Potpredsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt rekao je da je to jedini skup u Hrvatskoj posvećen etimologiji i onomastici, disciplinama koje imaju stoljetnu tradiciju u hrvatskom jezikoslovlju. Na otvorenju su bili ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan i prof. dr. sc. Anđela Frančić, Međimurka koja radi na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Neke od tema bile su jadranska i slavenska etimologija i onomastika.

Policijska patrola u Međimurju U 41 naselju provedeno straživanje o osjećaju sigurnosti Svako drugo kazneno djelo revoltirani građani uopće ne prijavljuju policiji