Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
investicijski pogled

Slatina u sljedeće tri godine postaje veliko gradilište

Foto: Mihaela Feldi
Za pet projekata iz fondova EU odobreno je 36 milijuna kuna, kaže Ostrošić

U investicijskom pogledu godina na izmaku za Grad Slatinu najznačajnija je od ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Gradonačelnik Denis Ostrošić ističe tri velika ugovora o dodjeli europskog novca za komunalnu i društvenu infrastrukturu, te dvije odluke o prihvatljivosti energetske obnove zgrada javnog sektora.

Kruna je, pak, dobivanje Odluke o uključivanju Grada Slatine u projekt regeneracije malih gradova. Ovo je i godina pripreme i osiguranja sredstava najvećih investicija do sada kojima je nositelj Grad Slatina.

Poduzetnički inkubator u Slatini Poduzetnički inkubator Slatina Za poduzetnike 11 novih ureda

Za bebu i do 4000 kuna

Za rekonstrukciju Društvenog doma u Donjim Meljanima potpisan je ugovor vrijedan 6,6 milijuna kuna, a za rekonstrukciju ceste za Golenić ugovor od 7,19 milijuna kuna. Novac je to iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. S europskih 16,45 milijuna kuna sufinancirat će se Edukativno-posjetiteljsko-interpretacijski centar EPIcentar Sequoia Slatina. Usto, za taj je projekt odobreno i 3,25 nacionalnih milijuna kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

Energetski je obnovljena zgrada jaslica u Dječjem vrtiću “Zeko”, uz pomoć novca EU i Ministarstva europskih fondova. Energetski će biti obnovljena i Upravna zgrada Grada Slatine dodijeljenom pomoći od 2,65 milijuna kuna, te zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice iznosom od 3,17 milijuna kuna.

– U ovih pet projekata iz EU fondova ukupno je odobreno 36,06 milijuna kuna, a najavljena sredstva iz Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova iznose 150 milijuna kuna – rezimira gradonačelnik Ostrošić.

Slatina Sufinanciranje iz EU Spreman je projekt Aglomeracija Slatina

Uključujući i pripremljeni EU projekt gradnje i rekonstrukcije vodne komunalne infrastrukture Aglomeracija Slatina, u iduće tri godine grad Slatina bit će veliko gradilište, s projektima koji će potpuno obnoviti i unaprijediti ukupnu javnu infrastrukturu Slatine i prigradskih naselja.

Grad Slatina nastavio je i proces brendiranja Slatine kao Grada prvog hrvatskog pjenušca.

Uz redovito sufinanciranje udžbenika i nastavnih sredstava osnovnoškolcima, povećane su studentske stipendije sa 700 na 1000 kuna. Prvi je put uvedena potpora darovitim učenicima srednjih škola i studentima, studentima koji su se opredijelili za deficitarna zanimanja, kao i sportska stipendija srednjoškolcima i studentima s područja Slatine.

Grad Slatina sufinancira i 70 posto ekonomske cijene Dječjeg vrtića “Zeko”, a povećan je i udio u sufinanciranju privatnog vrtića Suncokret. U pravcu povećanja nataliteta, za svako novorođenče u 2018. Grad isplaćuje jednokratnu pomoć, i to za prvo dijete 2000 kuna, za drugo 3000, a za treće i svako sljedeće dijete 4000 kuna. Gradi se i Područna škola Bakić, koja se sufinancira s 300.000 kuna.

Slatina Početna konferencija projekta EPIcentar Sequoia Slatina Uz zaštićeni mamutovac bit će i hostel s 32 ležaja i restoran

Najboljim učenicima 1000 kuna

Grad sufinancira, nadalje, adaptaciju-izgradnju terapijskog bazena na Odjelu za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu u Slatini u vrijednosti 150.000 kuna. Gradonačelnik Ostrošić ponosan je i na tri najbolja učenika Virovitičko-podravske županije koje je Grad Slatina za sve što su tijekom školovanja postigli nagradio pohvalnicama i iznosom od po 1000 kuna.

– Izuzetno sam ponosan na naše učenike i njihove mentore, na sve klubove i udruge s područja Slatine s kojima odlično surađujemo, na sve institucije i pojedince koji doprinose boljitku Slatine, te na sve djelatnike Gradske uprave, članove Gradskog vijeća i ostale subjekte koji timski rade za napredak našega grada – zaključuje gradonačelnik, koji je svojim sugrađanima zaželio blagoslovljen Božić te uspješnu 2019. godinu.

Slatina Prosinac u Slatini Sajam, klizalište, filmovi, koncert Nine Kraljić...