Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Izabran jednoglasno

Slavonski Brod domaćin Europskog prvenstva u kajak-kanu maratonu 2023. godine

Foto: Tomislav Lačić
Europsko prvenstvo u kajaku okupi čak 30 europskih država s oko 500 sportaša, a samo natjecanje traje sedam dana, dok je za sve države svijeta osiguran i prijenos uživo

Zahvaljujući vrhunskim uvjetima za bavljenje ovim sportom, Slavonski će Brod biti domaćin Europskog prvenstva u kajak-kanu maratonu 2023. godine. Glavni protukandidat bila je Moskva, no upravni odbor Europske kajakaške asocijacije izabrao je upravo Slavonski Brod zadomaćina EP-a.

Sastanak s premijerom Sveučilište u Slavonskom Brodu s radom će krenuti u rujnu?

Detalje organizacije predstojećeg natjecanja predstavio je Brođanin Marko Lipovac, istaknuti hrvatski kajakaš te jedan od glavnih inicijatora projekta domaćinstva.

- Ovaj sam događaj potencirao još prije četiri godine kada je Europsko prvenstvo bilo u Portugalu. Tada sam pomislio, ako mogu oni, zašto ne bismo mogli i mi. Nakon svega postali smo kandidati i jednoglasno je donesena odluka da postanemo domaćini Europskog prvenstva - rekao je Lipovac.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara podsjetio je na dugogodišnju tradiciju uspješnosti kajakaškog sporta na ovom području.

Razvoj istočne Hrvatske Ne staju radovi u Luci Brod

- Ovo je veliki događaj za grad Slavonski Brod, ali i cijeli hrvatski sport. Kajak je najtrofejniji sport u Slavonskom Brodu, a tradicija kajakaštva u našem gradu duga je više od pola stoljeća. Ono što mene posebno veseli je da je ovo jedno veliko priznanje našim kajakašima koji su se godinama borili i trudili i koji su pokazali da su najjači u Hrvatskoj - izjavio je gradonačelnik Duspara.

Grad Slavonski Brod odlukom o domaćinstvu Eura, našao se u društvu europskih gradova poput Budimpešte u kojoj se prvenstvo održava ove godine, Moskve (2021.) te danskog Silkeborga u kojem će se održati 2022.

Proteklo desetljeće Grad Slavonski Brod je uložio oko 150 milijuna kuna u razvoj kajakaštva, a kao jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata ističe se novi kajakaški dom. Riječ je o sportskom objektu vrijednom 9,6 milijuna kuna u kojemu kajakaši imaju na raspolaganju najmoderniju opremu za treniranje, ali i sve druge potrebne sadržaje.

obnova se bliži kraju Postavljene sjedalice na Stadionu kraj Save

Europsko prvenstvo u kajaku okupi čak 30 europskih država s oko 500 sportaša, a samo natjecanje traje sedam dana, dok je za sve države svijeta osiguran i prijenos uživo. Domaćinstvom ovog međunarodnog natjecanja Grad Slavonski Brod dobit će neprocjenjivu promociju te će dodatno osnažiti reputaciju jednog od najuspješnijih hrvatskih gradova u kajakaštvu.