Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Posebna ovogodišnja proslava blagdana sv. Ane

Svetište u Bistrincima 222 godine nakon osnutka konačno elektrificirano

Foto: Grad Belišće
Svečanoj svetoj misi, koju je predvodio fra Dario Mican, prisustvovali su zamjenici gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković i Domagoj Varžić, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, predstavnici Župe sv. Josipa Radnika te brojni vjernici

Župa sv. Josipa Radnika svečano je proslavila blagdan sv. Ane u svetištu na Dravi u Bistrincima, a ovogodišnja je proslava blagdana sv. Ane posebno važna jer je popularno slavonsko-baranjsko svetište 222 godine nakon osnutka konačno elektrificirano, dok je uz put od naselja do svetišta postavljena javna rasvjeta.

Ove godine na Kiparskoj koloniji sudjeluje 10 kipara i 10 slikara Otvorena 46. Kiparska kolonija u Ernestinovu Deset kipara od jutra do mraka oblikovat će stari slavonski hrast

Postavljena 44 stupa

U povodu toga, svečanoj svetoj misi, koju je predvodio fra Dario Mican, prisustvovali su zamjenici gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković i Domagoj Varžić, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, predstavnici Župe sv. Josipa Radnika predvođeni župnikom fra Brankom Janjićem te brojni vjernici.

Zamjenik belišćanskog gradonačelnika Domagoj Varžić ističe da je projekt gradnje niskonaponske mreže i javne rasvjete od naselja Bistrinci do svetišta svete Ane 22 godine od gradnje crkve u njemu rezultat izvrsne suradnje Grada Belišća, Osječko-baranjske županije, HEP-a i Župe Belišće. Vrijednost projekta iznosi 1,031.459 kuna, od čega je Belišće osiguralo 295.233,83 kune, a ostatak HEP. U sklopu projekta izgrađena je trafostanica te su postavljena 44 rasvjetna stupa za LED javnu rasvjetu.

U spomen na 39 žrtava Domovinskog rata 28. obljetnica masakra hrvatskih branitelja u Dalju

– Elektrifikacija je iznimno važan projekt, kako zbog dovođenja električne energije do svetišta tako i zbog činjenice da je vlasnicima brojnih objekata u ovoj vikend-zoni omogućeno priključenje na električnu energiju. Osim toga, njome će se pridonijeti daljnjem jačanju duhovnosti i razvoju vjerskog turizma jer je svetište svete Ane, utemeljeno prije 222 godine, jedno od najpopularnijih u ovom dijelu Slavonije – istaknuo je Varžić.

Zadovoljstvo i zahvalnost za ovaj projekt nije krio ni župnik Župe Belišće fra Branko Janjić zahvalivši Gradu i svima koji su doprinijeli njegovom ostvarenju.

Veliku ulogu u projektu elektrifikacije odigrao je i župan Ivan Anušić, koji je već i prilikom svog prvog posjeta svetištu najavio da će se zauzeti za provedbu ovog projekta.

Sellci Đakovački Održana deveta Šokačka alka

Trodnevna duhovna obnova

Svečanosti obilježavanja blagdana svete Ane prethodila je trodnevna duhovna obnova koju je predvodio prof. dr. sc. Tonči Matulić, profesor na Katoličkom bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Tema trodnevnice bile su bogoslovne kreposti vjera, nada i ljubav.

HBOR "omekšao" uvjete kredita Za mlade poduzetnike, žene i početnike krediti od 200.000 do dva milijuna kuna