Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
HBOR "omekšao" uvjete kredita

Za mlade poduzetnike, žene i početnike krediti od 200.000 do dva milijuna kuna

Foto: Osječko-baranjska županija
Osječko-baranjska županija prva je osmislila te mjere sufinanciranja, ističu u HBOR-u. Župan u obilasku pogona Saponije s predsjednicom RH

Potpisan je već treći sporazum o suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak. Riječ je o Ugovoru o poslovnoj suradnji u provedbi programa kreditiranja "Poduzetništvo mladih, žena i početnika" i ugovoru o poslovnoj suradnji u provedbi programa kreditiranja "Investicije privatnog sektora".

velik interes za projekt Već 14 građana "uhvatilo" subvenciju Županije od jedan posto kamate za stan

Podigli potencijal

– Za poduzetništvo mladih, žena i početnika uz našu subvenciju kamata na kredite HBOR-a će biti i dalje nula posto, dok će za investicije privatnog sektora subvencija Županije iznositi 2 posto, što znači da će kamata na kredite biti između nula i 0,8 posto. Svi se zainteresirani mogu javiti nama u Upravni odjel za gospodarstvo ili u HBOR. Planiramo uskoro i potpisivanje ugovora s poslovnim bankama, tako da će poduzetnici moći kredite realizirati u samim bankama i bez odlaska u HBOR – pojašnjava Ivana Katavić Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo prilikom današnjeg potpisivanja ugovora.

Krediti su namijenjeni ulaganjima u osnovna sredstva te za obrtna sredstva najviše do 30 posto ugovorenog iznosa kredita. U programu "Poduzetništvo mladih, žena i početnika" najniži iznos kredita je 200.000 kuna, a najviši 2,000.000 kuna. Kamatna je stopa 2 posto godišnje, fiksna, uz mogućnost sniženja.

– Podigli smo kreditni potencijal sa 64 na 90 milijuna kuna, a krediti su namijenjeni poduzetnicima početnicima, onima koji posluju na tržištu, mladima i ženama. Smekšali smo kriterije u skladu s potražnjom na tržištu pa je tako pojedinačni iznos kredita povećan sa 700 tisuća kuna na 2 milijuna kuna, dobna granica je s 30 pomaknuta na 40 godina, a žene poduzetnice ne moraju više biti većinski vlasnici, nego je dovoljno obnašati bitnu upravljačku funkciju u tvrtki – rekao je Hrvoje Čuvalo, član uprave HBOR-a.

Pozitivni trendovi u Osječko-baranjskoj županiji Investicije tri milijarde kuna, a u Slavoniji prednjače po – useljavanju

– Osječko-baranjska županija prva je osmislila te mjere sufinanciranja, to je bila njezina inicijativa. Na temelju toga izradili smo predložak i za druge županije i već neke razmišljaju o uključenju u projekt – dodao je.

Program "Investicije privatnog sektora" namijenjen je poslovnim subjektima privatnog sektora – trgovačka društva, obrtnici, fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost, zadruge i ustanove. Najniži iznos kredita je 200.000 kuna, a najviši nije ograničen. Kamatna stopa je 1,5 posto godišnje, fiksna, uz mogućnost sniženja, ali i povećanja u određenim situacijama.

Nova radna mjesta

– Zadovoljni smo dosadašnjom suradnjom s HBOR-om i drago nam je da je za ove dvije kreditne linije povećan kreditni potencijal. Vjerujem da ćemo i ovom aktivnošću i zajedničkim naporom sačuvati postojeća radna mjesta i omogućiti poduzetnicima širom naše županije da otvaraju nova – poručio je Petar Lagator, zamjenik župana.

Subvencija kamate iz proračuna Županije iznosi do dva posto. Kreditni potencijal za program "Poduzetništvo mladih, žena i početnika" je 40,000.000 kuna, a za program "Investicije privatnog sektora" 50,000.000 kuna, dok je u proračunu Županije za 2019. osigurano ukupno 1,300.000 kuna.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće Na zahtjev proizvođača, u RDC-u i linija za ekološku proizvodnju