Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Sabor malih glagoljaša

“Slovo rogovsko” održano deveti put

Sabor malih glagoljaša
1/4
Foto: TZ Sveti Filip i Jakov
Na opatiji Rogovo, koju je Petar Krešimir IV. darovao benediktincima, središnji je dio glagoljaška misa na staroslavenskom jeziku

Tradicionalna manifestacija Sabor malih glagoljaša “Slovo rogovsko” koja se prvi put održala 2010. godine u Sv. Filip i Jakovu doživjela je ove godine svoje deveto izdanje, u organizaciji Turističke zajednice Općine Sv. Filip i Jakov, Male škole glagoljice OŠ “Sv. Filip i Jakov” i Udruge glagoljaša Zadar. Sabor se, uz veliki broj sudionika iz raznih krajeva Hrvatske, održao na više lokacija u Sv. Filipu i Jakovu, Zadru, Bibinjama i Murteru.

Pozdrav Suncu Zadar Pozdrav Suncu u obnovi od 1. listopada

Ideja za održavanje ovog Festivala ostvarena je iz jako uspješne suradnje Male škole glagoljice pod vodstvom prof. Danijele Deković s direktoricom Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov Klarom Eškinja Glavan i to posebno tijekom turističke sezone 2008./2009. godine kada su se održavale radionice pisanja glagoljicom kao ponuda izrade prigodnih suvenira s motivom glagoljice.

Prvi Festival održao se na Rogovu, gdje su uz glagoljašku misu održana predavanja u samoj crkvi Sv. Roka – području Benediktinske opatije koja je nastala u X. stoljeću, a srušena je za vrijeme turskih prodora u XV. i XVI. stoljeću.

Večer za maestra Delmatu

Na opatiji Rogovo, koju je Petar Krešimir IV. darovao benediktincima, svake se godine, u sklopu Sabora, u crkvi sv. Roka iz XI st. okuplja veliki broj sudionika, a središnji dio je glagoljaška misa na staroslavenskom jeziku.

Ovogodišnje izdanje Sabora glagoljaša prvi put je otvoreno u Zadru, u prostoru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavodu za povijesne znanosti Zadar gdje je upriličeno predstavljanje knjige “Glagoljske oporuke sa sjeverozapadnih zadarskih otoka autora prof. dr. sc. Ivice Vigata.

Tijekom tri dana trajanja, u OŠ “Sv.Filip i Jakov” održavala se radionca “Mali glagoljšaki mural“. Na radionici su učenici iz Osijeka i iz Sv. Filipa i Jakova nacrtali jedinstven mural koji krasi jednu učionicu.

Liburnija je autobuse i 2012. godine Bespovratna sredstva Nabavljaju 25 novih autobusa

U malom kazalištu u Sv. Filipu i Jakovu održana je tradicionalna večer “Od glagoljaškog kora do kalete”, posvećena maestru Ljubi Stipišiću Delmati koji je prigodnim tekstom pod tim naslovom pomogao pri pokretanju Sabora. Malo je kazalište bilo dupkom puno zainteresiranih koji su uz predstavu “Kod Lepanta sunce moje” prema tekstu Ljube Stipišića u izvedbi Amaterskog kazališta Kuntrata iz Sv. Filipa i Jakova uživali i u glazbenom dijelu koji je priredila ženska klapa “Kapric” iz Zadra.

U crkvi sv. Roka na Rogovu održana je glagoljaška misa uz glagoljaške napjeve koje su izvodili pučki pjevači iz Radovina.

“Dan otvorenih vrata, Dan glagoljice” održan je u filipjanskoj novoj školi, uz prigodne glagoljaške radionice, na kojima je sudjelovalo više od stotinu djece iz raznih hrvatskih škola.

Ove se godine prvi put Sabor zatvorio u staroj jezgri Sv. Filipa i Jakova uz “Scensko uprizorenje filipjanskih bratovština iz 18. stoljeća u četiri slike“ u izvođenju Amaterskog kazališta Kuntrata iz Sv. Filipa i Jakova.

Na radionicama i strani turisti

– Vjerujemo da je ova manifestacija postala interesantan novi proizvod, kao i razlog dolaska na naše područje u mjesecu rujnu. S obzirom na to da imamo upite za ovu manifestaciju, a dosadašnjim godinama na Saboru su sudjelovali turisti iz Nizozemske i Njemačke na radionicama pisanja glagoljice, očekujemo da će ubuduće biti još više zainteresiranosti. Rezultat glagoljaških radionica je tiskanje prve glagoljaške slikovnice “Legenda o nastanku Velebita i Jadranskog mora” koju smo tiskali i na engleskom jeziku. Cilj ove manifestacije, a ujedno i naša namjera, očuvanje je glagoljaške tradicije kao i želja da osim djece polaznika Male škole glagoljice, glagoljicu nauče pisati i ostali, a posebno odrasli, kako domaći tako i inozemni gosti. Samo edukacijom glagoljicu možemo spasiti od zaborava, a to i jest svrha održavanja Sabora glagoljaštva – istaknula je direktorica Turističke zajednice u Svetom Filipu i Jakovu Klara Eškinja Glavan.

Teatar Babac Open Na otoku se održava Teatar Babac Open Prvi put kazališna predstava u sklopu Filipjanskog lita na otoku Bapcu

Gosti su imali samo pohvale o cijeloj manifestaciji.

- Posebno smo uživali u „glagoljanju“ i staroslavenskim misnim napjevima koji su bili izvedeni tijekom mise u crkvi sv.Roka u Rogovu. Posebno nas se dojmio scenski prikaz Bitke kod Lepanta te Uprizorenje filipjanskih bratovština iz 18.st. Vratili smo se iz Sv. Filipa i Jakova puni prekrasnih dojmova, ali i bogatiji za nova znanja koja smo stekli na ovom Saboru i koja ćemo rado prenositi na ostale učenike u našoj školi - rekli su učenici i profesori iz OŠ "Antun Nemčić Gostovinski".

- Uživali smo u kreativnim radionicama, na Sv. Misi na staroslavenskom jeziku u crkvi Sv.Roka na Rogovu. Sabor je oduševio i male i velike, hvala organizatorima na pozivu i vrhunskoj organizaciji - istaknula je prof. Lidija Vranar iz OŠ Koprivnica.

- Križevački glagoljaši na Saboru sudjeluju gotovo od samih početaka i uvijek se rado vraćamo. Sabor je odlično organiziran, s dobrim omjerom radnog dijela programa i slobodnog vremena. Osim novih spoznaja i doživljaja ostvarena su i nova prijateljstva što i jest jedan od ciljeva Sabora – povezivanje poštovatelja i proučavatelja glagoljaške baštine - rekla je prof. Martina Valec Rebić iz OŠ Križevci.

Festival cvijeća Sveti Filip i Jakov Sveti Filip i Jakov Na Festivalu cvijeća oko 100 izlagača i 20.000 posjetitelja