Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Okoliš se uređuje hortikulturno i sadržajima za djecu

Solinsko reciklažno dvorište počinje s radom kroz mjesec dana

1/4
Foto: Grad Solin
U reciklažnom dvorištu neće biti odlaganja biootpada, otpada iz klaonica, otpada iz bolnica, azbesta, nego će se odlagati otpad iz kućanstava. Počelo je uređenje okoliša reciklažnog dvorišta, 100 tisuća kuna uložit će se u hortikulturno uređenje, rekao je gradonačelnik Ninčević

Solinsko reciklažno dvorište počet će s radom kroz mjesec dana, najavio je to gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević. Vrijednost projekta je oko 4 milijuna kuna, od čega je 3,3 milijuna povučeno iz kohezijskih fondova.

Solinski gradonačelnik i vijećnici dobili jamstva HC-a za realizaciju niza projekata Nadvožnjak na Širini, dodatna rampa kod Salona Malla, spojna cesta Mravince – TTTS

Povećanje stope odvajanja

– Sa zadovoljstvom mogu reći da će reciklažno dvorište uskoro biti pušteno u rad. Dobili smo jedno moderno, suvremeno opremljeno reciklažno dvorište. Zahvaljujući njemu stopa odvojenog prikupljanja otpada zasigurno će se znatno povećati. U njemu neće biti odlaganja biootpada, otpada iz klaonica, otpada iz bolnica, azbesta, nego će se odlagati otpad iz kućanstava. Počelo je uređenje okoliša reciklažnog dvorišta, 100 tisuća kuna uložit će se u hortikulturno uređenje – kazao je Ninčević i naglasio da je suživot reciklažnog dvorišta i oplemenjivanje prostora sadržajno itekako moguć. – Otvorenjem dvorišta pristupili smo hortikulturnom uređenju cijelog prostora i sadržaja za djecu – naglasio je Ninčević.

Naime, realizaciju ovog projekta pratilo je neslaganje određenog dijela lokalnog stanovništva, pa se početak gradnje umjesto u rujnu 2018. odgodio za srpanj 2019. godine.

Održana II. Poduzetnička sinergija grada Solina Solin je drugi grad u Hrvatskoj po otvaranju obrta, a raste i žensko poduzetništvo

– To smo razdoblje iskoristili za edukaciju stanovništva kada smo građanima pokušali objasniti što je to reciklažno dvorište uopće. Nema prihvaćanja opasnog otpada, nego manjih količina otpada koji se tu privremeno skladišti i puno je bolje nego sadašnje stanje. Međutim, teško je to dopiralo do ljudi, a u sve se uplela politika koju reciklažno dvorište uopće ne zanima i sve je preraslo u politikantstvo. Kada vas prijavljuju nezadovoljni građani koji žive neposredno uz lokaciju dvorišta, mogu razumjeti, no kada to javno govore pojedini vijećnici na sjednici Gradskog vijeća, ponavljajući neistinu da su se odluke donosile protuzakonito, onda to nadilazi skupljanje jeftinih političkih poena. Sve prijave su odbijene – rekao je Ninčević.

Brojne inspekcije

Zbog brojnih pritužbi, nadzirale su ih brojne inspekcije i potvrdile su zakonitost projekta, odnosno potvrđeno je da su lokacijska i građevinska dozvola donesene u skladu sa zakonom, na temelju čega je i dobivena uporabna dozvola krajem 2019. godine. Reciklažnim dvorištem upravljat će Čistoća čiji je direktor Lukša Regjo istaknuo da je dvorište dostupno isključivo građanima, a ne tvrtkama, zbog čega se ne mogu odlagati velike količine otpada.

Grad Solin se predstavio u EU parlamentu Antičku Salonu žele upisati na listu svjetske baštine

Reciklažno dvorište moći će koristiti sve osobe s boravištem u Solinu. Neke vrste otpada bit će ograničene količinom. Primjerice, moći će se odložiti četiri automobilske gume godišnje. Što se tiče građevinskog otpada, primat će se samo do 200 kilograma u 6 mjeseci. Ostalo se rješava na uobičajen način. Reciklažno dvorište radit će pet dana u tjednu, dva dana ujutro i poslijepodne. Solin je otvaranjem modernog reciklažnog dvorišta među prvima u Dalmaciji na odgovarajući način ispunio svoje zakonske obveze vezane uz odvojeno prikupljanje otpada.