Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Održana II. Poduzetnička sinergija grada Solina

Solin je drugi grad u Hrvatskoj po otvaranju obrta, a raste i žensko poduzetništvo

1/3
Foto: Grad Solin
Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević u hotelu Salona Palace susreo se sa solinskim poduzetnicima, predstavnicima velikih i srednjih poduzeća i predstavnicima OPG-a koji djeluju na području Solina

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević u hotelu Salona Palace susreo se sa solinskim poduzetnicima, predstavnicima velikih i srednjih poduzeća, predstavnicima OPG-a, a koji djeluju na području grada Solina. Događaj je organiziran u svrhu poticanja suradnje javnog i privatnog sektora te postizanja što većeg gospodarskog napretka na području grada Solina.

Grad Solin se predstavio u EU parlamentu Antičku Salonu žele upisati na listu svjetske baštine

Mjere dale rezultate

U prvom, službenom, dijelu susreta održano je izlaganje i panel-rasprava na kojoj su, uz gradonačelnika Dalibora Ninčevića, sudjelovali zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Ante Šošić, voditelj Porezne uprave – Ispostave Solin Mate Akrap, voditeljica HZZ-a ispostave Solin Zvjezdana Jaman, predsjednik HGK-a Split Jozo Tomaš, direktor Cemexa Hrvatska Velimir Vilović, član društva Pink Panther d.o.o. Dario Pavelin i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i EU fondove grada Solina Marijana Žižić.

– Cilj ovakvog susreta jest prije svega iskazati veliko hvala ljudima koji svojim djelovanjem i aktivnostima pridonose financijskoj stabilnosti i razvoju Solina – kazao je gradonačelnik Ninčević te dodao kako je ovo već treći susret javnog i privatnog sektora na području Solina, a drugi pod nazivom Poduzetnička sinergija.

– U protekle tri godine smo projektom „Poduzetnička sinergija” iz proračuna za razne mjere i poticaje izdvojili više od 2 milijuna kuna i postali drugi grad u Hrvatskoj po broju otvaranja obrta. To dovoljno govori da su naše mjere dale rezultate. Nastavit ćemo povećanje tog iznosa, jer nam je bitno da Solinjanke i Solinjani mogu živjeti i raditi u svom gradu – rekao je gradonačelnik Ninčević upućujući upravo na potrebu zajedničkog rada, sinergije svih, za boljitak grada Solina.

izdvojeno gotovo milijun kuna Solin prvi put stipendira i deficitarna zanimanja

– Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, mi smo drugi grad u državi po broju otvorenih poduzeća, po dobiti koja se ostvaruje odmah smo iza Splita, kao i po broju zaposlenih. Isto tako, u zadnjih pet godina, grad Solin je, iza Dubrovnika, drugi grad u Hrvatskoj po broju otvorenih obrta. To su podaci koji vesele mene kao gradonačelnika i naše poduzetnike te nama daju poticaj da nastavimo ulagati u poduzetništvo i razvijati dobre odnose – istaknuo je gradonačelnik Ninčević i naveo podatak kako je u Solinu 7000 zaposlenih.

Zvjezdana Jaman, voditeljica HZZ-a – Ispostave Solin, iznijela podatke koji potvrđuju pozitivan trend zapošljavanja i rasta poduzetništva u Solinu.

Rast aktivnosti

– Iz dana u dan aktivnosti rastu u svakom pogledu. Ove godine, prema podacima do 30. studenoga, bilježimo rast ženskog poduzetništva u svim mogućim uslužnim djelatnostima: od knjigovodstvenih usluga, frizera, pedikera, masera, poslovnog i financijskog savjetovanja, igraonice i druge različite vrste zabave. Ove godine imamo 75 podnesenih zahtjeva za poticaje u samozapošljavanju, koji su i odobreni – rekla je Jaman.

U Solinu održan prigodni program u povodu Dana neovisnosti ‘Kod Šuplje crkve treba nacionalno obilježavati Dan neovisnosti’

Uz gradonačelnika, poduzetnike su dočekali pročelnici gradskih odjela, ali i predstavnici državnih institucija nužnih za njihovo poslovanje.

Nakon izlaganja i panel-diskusije svim nazočnima predstavljeni su proizvodi poduzetnika s područja Solina.