Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
U Solinu održan prigodni program u povodu Dana neovisnosti

‘Kod Šuplje crkve treba nacionalno obilježavati Dan neovisnosti’

1/2
Foto: Grad Solin
Istog datuma obilježava se Dan neovisnosti, smrt kraljice Jelene i krunidba kralja Zvonimira

U sklopu obilježavanja Dana neovisnosti 8. listopada na prostoru uz krunidbenu baziliku sv. Petra i Mojsija, koja je poznatija kao Šuplja crkva, upriličen je prigodni program u organizaciji Grada Solina i Koordinacijskog odbora Grad Solin prijatelj djece, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Split, solinskih osnovnih škola (OŠ don Lovre Katića, OŠ kraljice Jelene, OŠ Vjekoslava Paraća i OŠ kralja Zvonimira), te Dječjeg vrtića Škrinjica.

Boranka više od tisuću volontera Boranka ide dalje. Akcija pošumljavanja ovaj vikend na području Solina

Povijesno mjesto

Riječ je o inicijativi koju je pokrenulo solinsko Gradsko vijeće, vezanoj uz obilježavanja tri važna događaja u hrvatskoj povijesti koja su se dogodila istog datuma, 8. listopada, ali dijele ih ne samo godine, već stoljeća. Riječ je o proglašenju neovisnosti RH 8. listopada 1991., smrti kraljice Jelene 8. listopada 976. te krunidbi kralja Dmitra Zvonimira 8. listopada 1076.

– Na ovome povijesnom mjestu podižemo hrvatski barjak kako bismo ukazali našoj djeci na nacionalnu važnost ovog prostora – kazao je predsjednik Gradskoga vijeća Solina Renato Prkić najavljujući ulaganje dodatnih napora u uređenje ovog lokaliteta koji bi u budućnosti trebao postati centralnim mjestom obilježavanja svih važnih događaja iz hrvatske povijesti.

Ruševine Šuplje crkve, krunidbene bazilike kralja Zvonimira, nalaze se sjeveroistočno od Gradine. Na tom su položaju stari kršćani sagradili crkvu i groblje. Hrvati su na temeljima starokršćanske bazilike podigli novu crkvu svetog Petra i Mojsija, dosad najveću starohrvatsku crkvu u ovom kraju, koja spada u red ranoromaničkih crkava XI. Stoljeća. U narodu je poznata kao Šuplja crkva.

svečana sjednica Boban: Splitsko-dalmatinska županija najbolja je po povlačenju novca iz EU

Nakon hrvatske himne koju su otpjevali učenici OŠ don Lovre Katića, uslijedili su pozdravni govori solinskoga gradonačelnika Dalibora Ninčevića te župana splitsko-dalmatinskoga Blaženka Bobana.

– Mi Solinjani danas imamo više razloga biti sretni i ponosni jer pored proslave Dana neovisnosti danas obilježavamo još dva iznimno važna događaja koji su obilježili našu bogatu nacionalnu povijest, a zbili su se upravo u našem gradu – kazao je gradonačelnik Ninčević izražavajući zadovoljstvo zbog velikog broja djece i mladih koji su pripremili bogat program proslave obilježavanja obljetnice ovih događaja i tako se uključili u nju.

– Napravit ću sve da u suradnji s Ministarstvom kulture RH, MHAS-om, Županijom i Hrvatskim vodama spasimo od propadanja, primjereno zaštitimo i prezentiramo ovaj nacionalni i kulturni lokalitet koji je neprocjenjivo važan ne samo za Solin, već i za cijelu Hrvatsku – najavio je gradonačelnik Ninčević.

Već treću godinu gradski proračun potiče razvoj poduzetništva i poljoprivrede Solin izdvojio 700.000 bespovratnih kuna za novoosnovane tvrtke i OPG-ove

Na vrijednost ovog starohrvatskog lokaliteta osvrnuo se i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

– Ovaj lokalitet treba postati nacionalno mjesto obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske jer je utemeljen na vrlo važnim povijesnim datumima koji se obilježavaju u cijeloj Hrvatskoj – poručio je župan ističući involviranost Županije koja u svom grbu ima upravo krunu kralja Zvonimira.

Tom prilikom župan Boban je zlatni grb županije uručio malom Benjaminu P., učeniku 1. razreda koji je nakon prošlogodišnje manifestacije inspiriran samim događajem napisao i nacrtao slikovnicu o krunidbi kralja Zvonimira i kraljice Jelene Slavne. Tada je još išao u vrtić.

Ovogodišnja konferencija ugostila je 25 respektabilnih govornika koji dolaze iz nekih od najvećih IT tvrtki u svijetu kao što su Google, eBay, Shopify, Amazon, Xbox, Minecraft Shift konferencija – Powered by ICT Županija 2019. okupila rekordan broj sudionika Boban: Splitsko-dalmatinska županija bit će IT centar jugoistočne Europe

Obilježavanje s učenicima

U sklopu projekta očuvanja kulturne baštine i hrvatskog identiteta, koji provode Grad Solin, odnosno Koordinacijski odbor Grada Solina prijatelja djece i solinske osnovne škole, djeca su s učiteljima pripremila recital o kraljici Jeleni, izradila su mozaike, pa i igru Salona Monopoly. Oko samog lokaliteta postavljen je tiramol s crtežima na temu Šuplje crkve, kralja Zvonimira, kraljice Jelene i Dana neovisnosti. Među najvažnijim ciljevima ovog projekta su razvijanje svijesti učenika o potrebi očuvanja materijalne i duhovne povijesno-kulturne baštine RH i nacionalnoga identiteta te promicanje i razvijanje svijesti o hrvatskom jeziku.

U glazbenom dijelu programa nastupili su polaznici Glazbene škole “Silvije Bombardelli” iz Solina.