Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
više od tisuću volontera

Boranka ide dalje. Akcija pošumljavanja ovaj vikend na području Solina

Boranka
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Ovogodišnja akcija Boranka počela je prošlog vikenda u Žrnovnici kod Splita, koje je u ljeto 2017. bilo zahvaćeno velikim požarom, a tamo je oko 600 volontera zasadilo više tisuća sadnica

Akcija Boranka - pošumljavanje opožarenih područja u Dalmaciji nastavit će se 12. i 13. listopada na području Solina u Kučinama, gdje se očekuje više od tisuću volontera iz cijele Hrvatske, najavio je u petak glavni koordinator akcije Dan Špicer.

Požari Eko-udruge Prikupljeno više od 13 tisuća kuna za pošumljavanje Dalmacije

Špicer je kazao kako akciju Boranka podupire veleposlanstvo Velike Britanije, pa će se u subotu osobno akciji pridružiti i britanski veleposlanik Andrew Dalgleish, zajedno s još 15-ak zaposlenika veleposlanstva, u znak potpore Hrvatskoj kao omiljenoj destinaciji tisućama britanskih turista.

 "Velika Britanija je prošle godine usvojila 25-godišnji plan kojim će provoditi mjere za očuvanje i poboljšanje okoliša, pa ova akcija tako sažima britansku i hrvatsku brigu za 'zeleniju budućnost'", rekao je.

Najavio je kako će u oba dana vikenda u akciji pošumljavanja u Kučinama sudjelovati i 50-ak zaposlenika Raiffeisen banke, glavnog sponzora kampanje Boranka. Ovo je već drugi vikend u kojem njihovi zaposlenici pošumljavaju požarišta Dalmacije u sklopu kampanje Boranka, a najavljen je dolazak zaposlenika banke i na sve ostale akcije pošumljavanja, izjavio je Špicer.

Ovogodišnja akcija Boranka počela je prošlog vikenda u Žrnovnici kod Splita, koje je u ljeto 2017. bilo zahvaćeno velikim požarom, a tamo je oko 600 volontera zasadilo više tisuća sadnica.

najveća akcija pošumljavanja “Boranka” Na tisuće volontera sadi planiku, čempres, piniju, crni jasen

Akcija će se održavati i 26. i 27. listopada, pošumljavanjem bivšeg požarišta u Sitnu Gornjem kod Splita, te 9. i 10. studenoga pošumljavanjem Kožina kod Zadra.

Planirano je da u ovogodišnjoj akciji Boranka sudjeluje oko 4.000 volontera, koji će zasaditi 40.000 sadnica izvornih vrsta drveća - primorskog i crnog bora, čempresa, bagrema i pinije.

Kao i lani, u sklopu projekta održavaju se i edukacije po osnovnim školama. Stručnjaci iz redova izviđača, Hrvatskih šuma, Hrvatske gorske službe spašavanja, Ravnateljstva civilne zaštite i vatrogasaca educiraju osnovnoškolce o osnovama pošumljavanja, zaštiti šuma i prirode, prevenciji požara i učinku klimatskih promjena.

Školarci po završenoj edukaciji sudjeluju i u akcijama pošumljavanja, kako bi iz prve ruke mogli primijeniti stečena znanja i pomoći u obnovi opožarenih područja, izvijestili su iz Saveza izviđača Hrvatske.