Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Eko-udruge

Prikupljeno više od 13 tisuća kuna za pošumljavanje Dalmacije

Požari
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Donacije su se skupljale od 12. prosinca 2018. do 12. siječnja 2019. te se u tom razdoblju uključilo oko 200 građana i građanki diljem Hrvatske

U sklopu kampanje “Svim’ na Zemlji, daruj drvce!”, koju su provodile udruge za zaštitu okoliša, građani i građanke donirali su ukupno 13.255 kuna za pošumljavanje ugroženih šumskih područja Zadarske i Šibensko-kninske županije, priopćila je Zelena akcija.

Istaknula je kako je 11.735 kuna prikupljeno putem uplata na žiro račun udruge "Eko-Zrmanja", dok je 1520 kuna donirano tijekom javnih akcija u Zadru i Zagrebu. Donacije su se skupljale od 12. prosinca 2018. do 12. siječnja 2019. te se u tom razdoblju uključilo oko 200 građana i građanki diljem Hrvatske.

najveća akcija pošumljavanja “Boranka” Na tisuće volontera sadi planiku, čempres, piniju, crni jasen

"Svim’ na Zemlji, daruj drvce!" kampanja je koju već drugu godinu zaredom provode udruge Zelena akcija, Eko Zadar i Eko-Zrmanja, a ove godine i uz ekološku udrugu „Krka" Knin. Cilj te kampanje je, kako je istaknuto, osvješćivanje razornih posljedica konzumerizma i neodgovornog odnosa prema šumskim ekosustavima te suočavanje s nekim od tipičnih problema, poput prekomjerne i nelegalne sječe, požara te tonama otpada koji završi u šumama.

Udruge su zahvalile svima na podršci i sudjelovanju u kampanji. Najavile su da sada kreće drugi dio kampanje - priprema za veliku akciju pošumljavanja na jesen 2019. godine.

"Sljedeći korak je izbor lokacije i vrste prigodne za sadnju na odabranim područjima Zadarske i Šibensko-kninske županije, koja će se dogovoriti u suradnji s nadležnim institucijama. Donatori i donatorice će moći pratiti cijeli proces sve do akcije sadnje kada će udruge Eko Zadar, Eko Zrmanja i "Krka" Knin, u suradnji s lokalnim volonterima i akterima te uz stručno vodstvo Hrvatskih šuma, posaditi mlada drvca", istaknula u priopćenju Zelena akcija.

požar Boranka Počinje volonterska akcija pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije Volonterska akcija pošumljavanja opožarenih područja pokraj Žrnovnice velika akcija pošumljavanja Na ogoljeni Mosor stigle sadnice: 750 čempresa, crnog i primorskog bora...