Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
izdvojeno gotovo milijun kuna

Solin prvi put stipendira i deficitarna zanimanja

1/3
Foto: Jakov Teklić
U Gradskoj upravi s ponosom ističu da su lani stipendiju dobili svi zainteresirani koji su se prijavili, a ispunjavali su uvjete iz natječaja

Grad Solin raspisao je natječaj za dodjelu stipendija srednjoškolcima i studentima sa svoga područja za školsku, odnosno akademsku godinu 2019./2020.

Predstavljen inovativni projekt arhitekta Hrvoja Njirića Koprivnica će sama graditi novu osnovnu školu vrijednu 40 mil. kuna

Uz darovite srednjoškolce i studente te kategorije iz socijalno ugroženih obitelji, ove godine prvi put Grad Solin dodjeljuje i stipendije za deficitarna zanimanja.

Tom odlukom Grad, osim što prati potrebe realnog sektora, odnosno gospodarstva, učenicima, odnosno studentima olakšava mogućnost zapošljavanja nakon završetka obrazovnog procesa.

Iznos ovisi o prosjeku

Prošle godine Grad Solin ukupno je dodijelio 152 učeničke i studentske stipendije. U Gradskoj upravi s ponosom ističu podatak da su stipendiju dobili svi zainteresirani koji su se prijavili, a ispunjavali su uvjete iz natječaja.

Ove godine sredstva koja su u gradskom proračunu predviđena za tu svrhu povećana su u odnosu na prošlu godinu, s obzirom na uvođenje stipendija za deficitarna zanimanja, i iznose gotovo milijun kuna.

Projekt za učenike koji žele više U centrima izvrsnosti 168 đaka

Za darovite učenike srednjih škola koji su ostvarili prosjek ocjena najmanje 4,90 stipendija će tako iznositi 600 kuna mjesečno, a za učenike srednjih škola koji imaju prosjek najmanje 3,5, a uz to ispunjen socijalni uvjet, stipendija će također iznositi 600 kuna.

Kada je riječ o darovitim studentima, visina stipendije iznosit će od 600 do 900 kuna, ovisno o prosjeku ocjena i godini studija, a studenti koji su u kategoriji socijalno ugroženih obitelji dobivat će mjesečno 700 ili 900 kuna, također ovisno o prosjeku.

Što se tiče stipendija za učenike deficitarnih zanimanja, koje se ove godine prvi put dodjeljuju, pravo na njih ostvaruju redoviti učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda srednje škole koji su u prethodnoj godini obrazovanja ostvarili prosjek ocjena najmanje 2,50.

Svečana dodjela

U to spadaju učenici, odnosno učenice, koji se obrazuju za sljedeća deficitarna zanimanja: automehaničar, elektroinstalater, fasader, instalater grijanja i klimatizacije, instalater kućnih instalacija, klesar, konobar, krojač, kuhar, mesar, pekar, slastičar, stolar, tesar i zidar.

Ulaganje u budućnost Novska daje stipendije za 151 učenika

Studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, a imaju se pravo natjecati za stipendiju su redoviti studenti prve godine studija, koji su četvrti razred srednje škole završili s prosjekom ocjena najmanje 3,00 te redoviti studenti druge, treće, četvrte godine preddiplomskog studija, prve i druge godine diplomskog studija te druge, treće, četvrte, pete i šeste godine integriranog studija koji imaju prosjek ocjena najmanje 3,00 na prethodnoj godini studija ili koji su od svih položenih ispita na prethodnim godinama studija ostvarili prosjek ocjena najmanje 3,00. Natjecati se mogu oni koji se obrazuju za deficitarna zanimanja na studijima: medicina, farmacija, rehabilitacija, socijalna pedagogija, logopedija, psihologija, socijalni rad, matematika, fizika i informatika.

Kao i svake godine, solinski gradonačelnik upriličit će svečanu dodjelu stipendija tijekom prosinca, tako da svakog studenta kod kuće „užežin“ božićnih blagdana čeka lijepa svota novca, poručuju iz Gradske uprave Solina.

Ilustracija projekt slavonija, baranja i srijem Studenti biotehničkih znanosti mogu dobiti stipendiju od 10.000 kuna