Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Predstavljen inovativni projekt arhitekta Hrvoja Njirića

Koprivnica će sama graditi novu osnovnu školu vrijednu 40 mil. kuna

1/2
Foto: Robert Mihaljević
Idejno rješenje buduće koprivničke škole koja bi trebala biti dovršena najkasnije do jeseni 2021. i bit će preduvjet za organiziranje jednosmjenske nastave u Koprivnici

Koprivnica će sama graditi novu osnovnu školu na Podolicama vrijednu oko 40 milijuna nakon što je država odustala od projekata javno-privatnog partnerstva u tom gradu.

Cijeli tjedan slavio se 663. rođendan grada Koprivnica odala počast Vegeti i tvorcu moderne Podravke Pavlu Gažiju

Otvoreni prostor sa zelenilom

Škola bi trebala biti dovršena najkasnije do jeseni 2021. godine i bit će preduvjet za organiziranje jednosmjenske nastave u Koprivnici. No da bi se ona mogla provoditi i nakon gradnje tog objekta nedostajat će četiri školske učionice. Zato se razmišlja i o dogradnji jedne od postojećih osnovnih škola.

Inovativno idejno rješenje nove osnovne škole na Podolicama predstavio je prošli tjedan u Koprivnici poznati hrvatski arhitekt Hrvoje Njirić.

Škola prema državnom predagoškom standardu može imati najviše 440 učenika koji će biti smješteni u 12 učionica za više i osam učionica za niže razrede. Posebnost škole je arhitektonski koncept kojim je predviđeno da učionice imaju poseban dio s otvorenim prostorom sa zelenilom, pa će funkcionirati poput kuće s dvorištem.

Osim toga, škola je topografski prilagođena terenu na kojem se gradi, pa će komunikacije unutar objekta biti izvedene s blagim nagibom.

Najviši dio zgrade na tom pitomom ‘brežuljku’ imat će učionice čiji će stropovi ‘probijati’ krovište, a dvorana će biti sagrađena na najnižoj koti i dijelom ukopana u tlo. Prepuna je zelenila u okolišu, ali i samoj zgradi.

Virovitičko-podravska županija Virovitičko-podravskoj županiji odobreno 28 projekata vrijednih 14 milijuna kn Novac za obnovu škola, domova zdravlja i bolnice, za reciklažna dvorišta, gradnju cesta...

Pokraj učionica raste drveće koje će izlaziti iz krovišta. Svaka će učionica imati pregršt dnevnog svjetla i mogućnost održavanja nastave u tom ‘zelenom’ ambijentu na svježem zraku. Projekt je poslan u sve osnovne škole kako bi učitelji i nastavnici dali svoje prijedloge i primjedbe, nakon čega će biti izrađeno cjelovito idejno rješenje.

Koncept edukativnog sela

Javni natječaj za izradu glavnih projekata trebao bi biti raspisan u siječnju iduće godine, a gradnja bi mogla početi već na jesen.

Gradska vlast očekuje da škola bude gotova prije rujna 2021. godine.

Foto: Robert Mihaljević

– Školom dajemo dodatni razvojni zamah osnovnoškolskom obrazovanju i stječemo uvjete za jednosmjensku nastavu. Naši sugrađani s Podolica i Vinice opravdano su se osjećali nezadovoljnima i ovim projektom pokazujemo da nam je taj dio grada važan – kazao je Jakšić.

Arhitekt Hrvoje Njirić naglašava da je riječ o konceptu edukativnog sela ili gradića s učionicama koje su posebne male cjeline sa svojim vanjskim prostorom.

Projekt za učenike koji žele više U centrima izvrsnosti 168 đaka

– Obrazovnih ustanova ovakvoga tipa nema mnogo, ali neka su već izvedena i funkcioniraju. Posebno nam je važan i taj topografski pristup u kojem pod slijedi nagib tla, a sve je prilagođeno djeci s posebnim potrebama – zaključuje Njirić.