Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Obilježen Dan 136. slatinske brigade

Spomen-obilježje u Gornjem Miholjcu za heroje iz slavne brigade

Foto: Robert Turkalj
Ono što ovu postrojbu i njen ratni put, istaknuto je, čini drukčijim sudjelovanje je u prvoj oslobodilačkoj operaciji potkraj 1991. kada je oslobođen najveći dio okupiranog područja ovoga kraja, a to je bio uvod u oslobodilačke operacije 1995.

Svečanim otkrivanjem spomen-obilježja poginulim braniteljima u Parku hrvatskih branitelja u Gornjem Miholjcu započela je proslava 29. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade.

NA TRI ULAZA Postavljene ploče “Grad prijatelj djece”

Poginulo 36 branitelja

Njegovu je gradnju Grad Slatina, u suradnji s Udrugom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Slatine, lani prijavio na javni poziv Ministarstva branitelja te mu je odobreno 40.000 kuna.

Radovi su stajali ukupno 47.250 kuna, a razliku je osigurao Grad Slatina.

– Domovinski rat je iza sebe ostavio mnoga razorena ognjišta i odnio velike ljudske žrtve. Naša je osnovna zadaća očuvati istinu o njemu i prenositi je ponosno novim generacijama. Drugi je to spomenik ove godine čiju je izgradnju podupro Grad Slatina, u zajedničkom nastojanju s braniteljskim udrugama da trajno očuvamo uspomenu i sjećanje na poginule hrvatske branitelje. Trideset šest je branitelja na slatinskom području izgubilo svoje živote, a dvojica se još uvijek smatraju nestalima. Iako većina zločinaca do dandanas nije izvedena pred lice pravde, ostaje utjeha da se na ovakvim mjestima možemo pokloniti našim herojima kojima dugujemo svoju slobodu – istaknuo je gradonačelnik Denis Ostrošić.

Održani 26. Dani Milka Kelemena u Slatini Suradnja s vrhunskim umjetnicima u spomen na velikog skladatelja

– Ono što ovu postrojbu i njen ratni put čini drukčijim je sudjelovanje u prvoj oslobodilačkoj operaciji potkraj 1991., kada je oslobođen najveći dio okupiranog područja našega kraja i to je bio uvod u oslobodilačke operacije 1995. godine. Kada čovjek pokloni sebe za dom, za domovinu, za svoj zavičaj i za svoj narod, to je najveća vrijednost koju čovjek u jednom životnom vijeku može dati, i to nikada neće i ne smije biti zaboravljeno, čemu će doprinijeti i ovo spomen-obilježje – istaknula je saborska zastupnica Vesna Bedeković i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora.

Program obilježavanja obljetnice nastavljen je u Slatini, polaganjem vijenaca ispred spomenika poginulim braniteljima u parku koji nosi ime slavne 136. brigade.

NOVA IGRALA Uređuju se dječja igrališta

Trčali 10 kilometara

– Brigada je osnovana 28. listopada 1991., no njezin ratni put počinje nešto ranije. Nju ne čine ni datumi ni brojevi, nego njezini pripadnici – istaknuo je pukovnik Radenko Pavić, posljednji zapovjednik te brigade.

Članovi Udruge maratonaca VPŽ "Glasnici istine" pretrčali su dionicu dugu 10 kilometara od novog spomen-obilježja u Gornjem Miholjcu do spomen-obilježja u Slatini.