Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija

Stabilnim proračunom do realizacije planiranih ciljeva i programa

Odnos planiranih prihoda i dinamika izvršenja ponovno je omogućio stabilan financijski završetak ove godine – rekao je Mato Lukić
1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Na Skupštini OBŽ-a prihvaćen je rebalans proračuna za 2023. i sada iznosi 270,817.663 eura

Skupština Osječko-baranjske županije podržala je proteklog tjedna prijedlog izmjena i dopuna županijskog proračuna za 2023. godinu. Proračun se tako povećava za 4,658.780 eura i sada iznosi 270,817.663 eura, s tim da se rashodi Županijskog dijela proračuna smanjuju za 10,243.875 eura, dok se rashodi za proračunske korisnike koji su evidencijski uključeni u proračun povećavaju za 14,902.655 eura.

– I ovaj rebalans pokazuje da je proračun bio realno planiran te da je odnos planiranih prihoda i dinamike izvršenja ponovno omogućio stabilan financijski završetak ove godine – rekao je Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana OBŽ-a.

Za onkološke pacijente

Pročelnica Upravnog odjela za javne financije OBŽ-a Snježana Raguž dodala je, pak, da se svi zacrtani ciljevi i programi realiziraju planiranom dinamikom. Vijećnici su podržali i prijedlog projekcije proračuna za 2024. i 2025. godinu. Kako je, nakon imenovanja dosadašnjeg župana Ivana Anušića za ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH, na čelnu funkciju Osječko-baranjske županije zakonskim automatizmom došao dotadašnji zamjenik župana Mato Lukić, ovo mu je bila prva sjednica predstavničkog tijela Županije na toj funkciji. Lukić je na sjednici Skupštine, među ostalim, prihvatio inicijativu koju je iznio vijećnik Samir Haj Barakat, a tiče se onkoloških bolesnika.

– Već duže vremena, kao liječnik svjestan sam problema u zdravstvu, primjerice porasta broja onkoloških pacijenata te dostupnosti terapije za njihove potrebe. Ugledajući se na inicijativu koja je postojala u Rijeci, a na koju se nadovezala i suradnja s Ministarstvom zdravstva te ostalim gradovima, želja je omogućiti tim ljudima da lakše dođu do ustanove ili onkološkog centra. Naime, mnogi pacijenti koji ne trebaju sanitet nemaju financijske mogućnosti doći do daljnjeg onkološkog liječenja te sam zbog toga predložio da takvu uslugu implementiramo i u Osječko-baranjsku županiju. To bi značilo da svi pacijenti mogu doći do potrebnog lječilišta. Nažalost, svatko od nas je svjestan da ako živimo u urbanim mjestima, da u svakoj zgradi imamo jedan novootkriveni karcinom te da, kad pogledamo statistiku za 2022., ona je poražavajuća, a nažalost za 2023. godinu će biti i još teža. Također, izuzetno teška situacija je u selima gdje stanovništvo stari i nema mogućnosti brzog i jednostavnog dolaska u neki od onkoloških središta – rekao je Samir Haj Barakat.

Pomoć vatrogascima

– Trenutačno je na području Županije oko 1500 onkoloških bolesnika pa će Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje OBŽ-a detaljnije proučiti mogućnosti za ovaj projekt, koji se već provodi u Rijeci i Zadru te će pokušati implementirati najbolje ideje – kazao je, pak, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Mato Lukić.

Podržao je i prijedlog vijećnika Dine Tijardovića za pomoć vatrogascima i vatrogasnim društvima u obnavljanju opreme koja je uništena ili oštećena u gašenju požara u tvrtki Drava International. U proračunu je već osigurano 30.000 eura za obnovu opreme, a isto tako Županija će pomoći u organiziranju i osiguranju novca za zdravstvene preglede vatrogasaca.

– Osječko-baranjska županija financira liječničke preglede naših vatrogasaca svake godine, međutim prema informacijama s Odjela pulmologije, nekoliko vatrogasaca koji su došli na kontrolu imali su izuzetno loše nalaze. Zbog toga ćemo pokušati organizirati termine za sve vatrogasce koji su bili na požarištu tvrtke Drava International da pristupe pregledu i dobiju nalaze – poručio je Lukić.

Vrijednost čamca je otprilike 4000 eura, a puno je kvalitetniji od onog koji je do sada korišten Daleko kvalitetniji od dosadašnjeg Županija donirala čamac osječkoj Stanici HGSS-a Cesting je tijekom ove i prošle godine uložio 600.000 eura u nabavu novih strojeva koje će koristiti u ovoj zimskoj sezoni Zimska služba spremna za uvjete na cestama Prohodnost na 1457 km cesta održavat će 42 vozila Ovu najvažniju manifestaciju kulinarske struke u Hrvatskoj organizirali su Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek i Hrvatski kuharski savez U Gospodarskom centru OBŽ-a Najbolji kuhari, slastičari i konobari predstavili vještine i više od 500 jela