Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Stalno raste broj zaposlenih u Osječko-baranjskoj županiji

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Na Danima poslova u turizmu u Osijeku se okupilo 60 predstavnika turističkih tvrtki koje su tražile sezonske radnike

Već tradicionalno u siječnju se u više hrvatskih gradova održava manifestacija Dani poslova u turizmu, a prvi susret poslodavaca i potencijalnih zaposlenika redovito se održava u Osijeku, odnosno Osječko-baranjskoj županiji. Skup organiziraju Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatski zavod za zapošljavanje te partneri poput Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca.

Važnost manifestacije potvrđuje i podatak HZZ-a Područne službe Osijek da je 2022. samo s njihove evidencije 1200 osoba s područja županije bilo na sezonskom radu na moru, a stvarni broj je i veći jer nisu svi kandidati za poslove u turizmu u toj evidenciji.

Oboren rekord

U Osijeku se okupilo 60 predstavnika turističkih tvrtki.

– Ovo je još jedno događanje kojim će mnogi naši nezaposleni građani naći sezonski posao i ostati u Hrvatskoj, što je na neki način dobro. Međutim, nadam se da u budućnosti neće biti potrebe za ovakvim događanjima jer moramo sve učiniti da građani koji ovdje žive, koji su tu rođeni i školovani, ostanu kao pojedinci i obitelji raditi i živjeti na području Slavonije, Baranje i Srijema. To je cilj i svi mi kao političari trebamo na tome raditi, tome stremiti, pa se nadam da ćemo s vremenom imati sve manje potrebe za traženjem radnog mjesta izvan istočne Hrvatske. Podaci o zaposlenosti, gospodarskom rastu i padu broja nezaposlenih u prethodnih nekoliko godina govore tomu u prilog, no daleko smo od toga, još moramo puno raditi. Bit ću najsretniji kada mi budemo organizirali ovakvu manifestaciju i tražili djelatnike za poslove u Slavoniji i Baranji – rekao je župan Ivan Anušić.

Prošlu godinu obilježili su rekordno niski brojevi nezaposlenih osoba i rekordno visoki brojevi zaposlenih osoba na području Osječko-baranjske županije. Rekordno nizak broj nezaposlenih zabilježen je krajem rujna, kada je u evidenciji bilo 13.813 nezaposlenih osoba, što je 440 osoba manje u odnosu na prethodni mjesec, te 857 osoba manje u odnosu na isti period prošle godine.

Poticanje poduzetništva

S obzirom na to da je rast i pad broja nezaposlenih sezonskog karaktera, početkom turističke i poljoprivredne sezone očekuje se daljnji pad broja nezaposlenih osoba, kažu u Županiji. Istovremeno, broj zaposlenih u stalnom je rastu. Krajem studenoga 2022. na području Županije bilo je 91.715 zaposlenih osoba, što je, ističe se, rekordno visoka zaposlenost. Procijenjena stopa registrirane nezaposlenosti u studenom bila je 13,5 posto.

Svoj doprinos padu broja nezaposlenih i rastu broja zaposlenih dala je i Osječko-baranjska županija koja, navode, provodi 30 različitih projekata poticanja poduzetništva, gradi poduzetničku infrastrukturu (Gospodarski centar, RDC), ali i provodi projekte poticanja zapošljavanja.

I poslodavci i zaposlenici na istoj web-stranici

– Dane poslova u turizmu organiziramo kako bismo aktivirali što veći broj domaće radne snage i pripremili se za nadolazeću turističku sezonu pa glavne aktivnosti provodimo u siječnju i veljači. Istovremeno komuniciramo i sa svim ostalim poslodavcima, a omogućili smo i mikro web-stranicu s oglasima za sezonsko zapošljavanje. Na njoj svi ostali poslodavci mogu prijaviti svoje potrebe za radnicima, odnosno svi tražitelji zaposlenja mogu se preko te stranice prijaviti za rad u turističkoj sezoni – rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Pri kraju gradnja prve zgrade Gospodarskog centra u Osijeku OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA U Donjem Miholjcu otvorena nova moderna srednja škola REZULTATI Županija oborila rekord, lani čak 40 posto više turista