Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Štamparovim vizionarstvom mogu se ponositi svi Slavonci

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Deveti znanstveni skup posvećen jednom od najistaknutijih hrvatskih liječnika dr. Andriji Štamparu okupio brojne ugledne predavače i goste

Hrvatski liječnički zbor i slavonskobrodska Opća bolnica “Dr. Josip Benčević” bili su organizatori, a Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pokrovitelj 9. znanstvenog skupa “Dani Andrije Štampara” održanog u hotelu “Art” u Slavonskom Brodu.

Prisjećajući se znanstvenog i praktičnog rada tog velikana hrvatske, ali i svjetske medicine, nazočnima su se na svečanom otvorenju obratili župan Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijel Marušić i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Otac narodnog zdravlja

Glavna tema ovogodišnjeg skupa bila je “Štamparova ideologija i njezini protivnici – jučer, danas, sutra”, a uključene su bile i druge teme iz područja zdravstva.

Vizionarstvom i nasljeđem dr. Andrije Štampara zajednički se mogu ponositi svi Slavonci, jer je iza sebe ostavio brojna postignuća na području medicine i u povećanju općih životnih standarda. Između ostalog, Štampar je bio otac narodnog zdravlja, utemeljitelj moderne medicine, zdravstveni savjetnik Lige naroda, prvi predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije te autor prvog medicinskog ustava.

Tijekom dva dana koliko je trajao znanstveni skup zainteresirani i struka mogli su čuti brojna predavanja o životu i radu dr. Andrije Štampara kao i o svim implikacijama koje je njegov rad ostavio u suvremenoj medicini.

Održano je 17 od 19 predviđenih izlaganja. Između ostalog, razgovaralo se o Štamparovoj ideologiji u kontekstu suvremenosti, njegovom beogradskom razdoblju života i djelovanja, fotografijama u zbirci Hrvatskog muzeja medicine i farmacije kao odrazu Štamparove ideologije, Ligi protiv tuberkoloze kao okosnici Štamparove ideje narodnoga prosvjećivanja, ali i o njegovoj ideologiji tijekom pandemije koronavirusa.

Najbrojniji predavači bili su medicinari, ali su doprinos dali i povjesničari, ekonomisti, farmaceuti, muzealci i kulturni antropolozi.

Posjetitelji su mogli čuti autentično svjedočenje živućeg Štamparova studenta, niz vrlo zanimljivih podataka vezanih za terenski rad epidemiologa tijekom pandemije i aktualna znanstvena istraživanja, a primijenjeni su i novi metodološki pristupi poput imaginarnog dijaloga s Andrijom Štamparom.

Ostavio brojna postignuća

Andrija Štampar rođen je 1888. godine u Brodskom Drenovcu i smatra se jednim od najistaknutijih hrvatskih liječnika. Tijekom liječničke karijere obnašao je više dužnosti pa je tako bio ravnatelj Škole narodnog zdravlja u Zagrebu, dekan Medicinskog fakulteta i rektor Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik JAZU (1947.-1958.) i osnivač Instituta za higijenu rada. Najveći doprinos dr. Andrije Štampara je promocija preventivne medicine i njezina značaja u unapređenju zdravlja cjelokupne populacije.

SAJAM PLACE2GO Najviše upita za dvorac u Cerniku, Kuću Brlić, galeriju u Vrpolju... BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Nagrade za životno djelo fra Iliji Jerkoviću i Z. Markotiću SkillMe 2023. Korak prema novim investicijama i produbljivanju dobrih odnosa