Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Nagrade za životno djelo fra Iliji Jerkoviću i Z. Markotiću

1/2
Foto: bpz.hr
Na 15. sjednici Županijske skupštine usvojen prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja istaknutim pojedincima i pravnim osobama

Na 15. sjednici Skupštine Brodsko-posavske županije razmatrana je samo jedna točka dnevnog reda - prijedlog odluke o dodjeli županijskih javnih priznanja u 2023. godini. Jedina je to od 23 točke dnevnog reda koja na prethodnoj sjednici nije dobila potrebnu većinu za usvajanje.

Glasovima većine vijećnika prihvaćen je prijedlog povjerenstva, utvrđen nakon razmatranja 21 pristiglog prijedloga. Točka je usvojena s 19 glasova za i 13 suzdržanih. Nagrade laureatima bit će dodijeljene na svečanoj sjednici Županijske skupštine 17. travnja.

Zlatna plaketa S. Lovriću

Kako je obrazloženo, Brodsko-posavska županija ove godine obilježava 30 godina od konstituiranja i početka djelovanja Županijske skupštine kao predstavničkog tijela županije, pa bi nedonošenje ove odluke znatno narušilo ugled Županije i Županijske skupštine.

- Upravo sam čin uručivanja javnih priznanja istaknutim pojedincima i pravnim osobama najsvečaniji je dio cjelokupnog programa obilježavanja Dana Brodsko-posavske županije, koji je već godinama sastavni dio naše svečane sjednice - rekao je predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić.

Zlatna plaketa posmrtno će biti dodijeljena Stjepanu Lovriću iz Slavonskog Broda za aktivno zalaganje i doprinos u gospodarskom i društvenom razvoju Brodsko-posavske županije, zapažene poslovne rezultate u području financija, posebno bankarstva te osiguranje financijske i druge materijalne pomoći gospodarskim subjektima i građanima koji su pretrpjeli štete za vrijeme Domovinskog rata.

Nagradu za životno djelo Zlatni grb dobit će Zvonimir Markotić iz Slavonskog Broda za zalaganje i doprinos u razvoju obrazovanja, obnovu i opremanje škola, gradnju školskih sportskih dvorana, poticanje i promicanje sporta, posebno među mlađom populacijom te razvoj lokalne uprave i samouprave.

Zlatni grb za životno djelo bit će dodijeljen i fra Iliji Jerkoviću iz Slavonskog Broda za zalaganje i ostvarene rezultate u radu s djecom s teškoćama u razvoju, njihovoj rehabilitaciji, socijalizaciji i uključivanju u predškolske programe, za uspješno organiziranje rada i upravljanje ustanovom i dječjim vrtićem "Zlatni cekin" te za nesebičnu skrb i pruženu pomoć djeci poginulih hrvatskih branitelja.

Nagrađene četiri tvrtke

Plakete Brodsko-posavske županije za postignute rezultate dobit će tvrtke Axereal Croatia i EMPWR iz Nove Gradiške te Basch-Mont i Radio Slavonija iz Slavonskog Broda.

Kovanice od zlata bit će dodijeljene dr. sc. Anti Cvitkoviću, Krešimiru Rudecu, Silviju Stilinoviću i Slavku Bilandžiji iz Slavonskog Broda, Mati Kaluđeru iz Trnjanskih Kuta, Igoru Ograjšeku iz Nove Gradiške, Tomislavu Šimiću iz Cernika, Dinku Bilešiću iz Donjih Crnogovaca te Stjepanu Vučkoviću iz Prnjavora.

SkillMe 2023. Korak prema novim investicijama i produbljivanju dobrih odnosa BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA U fokusu napuštene životinje, protugradna obrana, plaće... HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA Lokalna demokracija u Hrvatskoj slavi trideset godina postojanja