Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Jedan od najvažnijih projekata

Stankovcima potvrda o isključenju iz minski sumnjivog područja

mine
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Od 1996. godine u Hrvatskoj je od minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava stradalo 595 osoba, od kojih su 203 poginule.

Hrvatskoj elektroprivredi  (HEP) uručena je u srijedu zahvalnica za donaciju dva milijuna kuna za razminiranje, a Općini Stankovcima potvrda o isključenju iz minski sumnjivog područja 176.231 metar četvorni u naselju Biloj Vlaki, priopćeno je iz HEP-a.

Razminiranje područja Ljuta i Vlake stajalo je dva milijuna kuna, što je u cijelosti osigurano donacijom HEP-a za 2016. godinu.
HEP aktivno sudjeluje u projektima razminiranja od 1998. godine. U razminiranje vlastitih objekata HEP je uložio 65 milijuna kuna, a od 2011. godine Hrvatskome centru za razminiranje (HCR) donirao je 12,2 milijuna kuna za projekte razminiranja u skladu s njegovim prioritetima.

Kako je istaknuto, HEP je u proteklih 19 godina u razminiranje uložio 77,2 milijuna kuna, čime su zajednici na uporabu vraćena 8,2 kilometra četvorna razminirane površine.

"Razminiranje je sigurno jedan od najvažnijih projekata jer je usmjereno na zaštitu onog najdragocjenijeg - života i zdravlja ljudi. Zato smo iznimno ponosni na suradnju s Hrvatskim centrom za razminiranje te vjerujem da ćemo i dalje zajedno raditi na dobrobit svih stanovnika Hrvatske", istaknuo je primajući priznanje direktor HEP-a - Operatora distribucijskog sustava šibenske Elektre Ozren Nadoveza. 

Obnašatelj dužnosti ravnatelja Hrvatskoga centra za razminiranje Ante Brkljačić zahvalio je predstavnicima Hrvatske elektroprivrede na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji, dodajući kako je HEP jedini, koji je nakon što je razminirana njegova infrastruktura, ostao u sustavu kao donator novca za razminiranje, i to najveći pojedinačni donator od domaćih pravnih osoba. 

Od 1996. godine u Hrvatskoj je od minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava stradalo 595 osoba, od kojih su 203 poginule. U devet županija te na području 61 grada i općine još je 440, 6 kilometara četvornih minski sumnjivog područja.