Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Nova akvizicija Javne ustanove More i krš

Stigao “Sv. Jeronim” vrijedan 2 milijuna kuna

1/2
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Brodom hrvatske proizvodnje nadzirat će se zaštićena područja i područja ekološke mreže Natura 2000., a kupljen je novcem Europske unije

U splitskoj lučici Spinut predstavljen je brod “Sveti Jeronim”, nazvan po patronu Splitsko-dalmatinske županije, kojega je Javna ustanova More i krš nabavila sredstvima Europske unije, a služit će nadzoru zaštićenih područja i područja ekološke mreže 
Natura 2000.

Moramo zaštititi 10 posto mora

- Nabava broda je kruna sudjelovanja JU More i krš u projektu Ministarstva gospodarstva za razvoj kapaciteta za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000. Projekt je vrijedan 186 milijuna kuna, od čega je 160 milijuna kuna financirano projektima  EU. Kroz taj projekt naša je ustanova ishodila tehničku pomoć za izradu planova upravljanja mrežom Natura 2000. te smo dobili dva terenska vozila vrijedna 500 tisuća kuna. Vrhunac projekta je nabava ovog plovila, broda Rab Patrol 830. Taj brod je proizvod 
hrvatske pameti, brodogradilišta Pičuljan s otoka Raba - izjavio je Domagoj Lažeta, ravnatelj Javne ustanove More i krš, te naglasio da će im brod jako koristiti.

Služit će za nadzor i prirodoslovna istraživanja, kao i za projekte javne ustanove poput daljnje izrade  studije sidrišta, kao i za proglašavanje novih zaštićenih morskih područja.

- Sukladno strategiji EU za bioraznolikost, do 2030. naša je obveza zaštita 10 posto mora RH. Sukladno tome, krenuli smo u izradu studije za zaštitu akvatorija Paklinskih otoka, rta Stupišće, Vruje, Šćedra i sličnih područja - kazao je Lažeta.

Župan Blaženko Boban istaknuo je višestruku korist toga broda.

Brzina do 30 čvorova

- Zahvaljujući Ministarstvu i prijavi projekta, dobili smo najbolji i najbrži brod, a u konačnici treba imati na umu da je naše maritimno područje najveće na Jadranu, gotovo jedna trećina jadranske obale pripada našoj županiji. Brod ima izuzetne maritimne sposobnosti, može ploviti gotovo 30 čvorova. Koristit će nam i za nadzor i za obilazak  zaštitnih područja, ali i za izradu  studija sidrišta - izjavio je Boban i dodao kako će se s tim brodom i dva automobila za krška područja potpuno nadzirati zaštićena područja.

- Terencima ćemo slijev Cetine i jezera Imotske krajine imati pod potpunim nadzorom. Brod ima svu opremu za satelitsko snimanje i sve ostale vrste nadzora. Može ući u svako područje i svaku uvalu te ih brzo i ekspeditivno nadzirati, uključujući i strana plovila. Vrijednost broda je dva milijuna kuna. Brod će biti od velike pomoći jer može biti dulje na pučini da ne vidi kopna - rekao je župan Boban.