Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Demografske mjere Grada Belog Manastira

Stipendije učenicima i studentima, potpore gospodarstvu, subvencije građanima za kupnju stana ili kuće

Foto: Grad Beli Manastir
Grad daje i do 300 kuna po osnovnoškolcu za nabavu školskih potrepština, a tu je subvenciju ove jeseni dobio 531 đak

Gradsko vijeće Belog Manastira donijelo je prošle jeseni Program demografskih mjera. Cilj im je zaustavljanje depopulacijskih trendova, poticanje demografske obnove, jačanje pozitivnih migracijskih trendova, poticanje mladih na zasnivanje obitelji i rađanje djece te osiguranje potreba djeteta od rođenja do završetka odgojno-obrazovnog procesa. Na popisu tih mjera su jednokratna novčana pomoć za novorođenče, zatim sufinanciranje troškova prehrane učenika osnovnih škola, kao i nabava školskih potrepština za osnovnoškolce, pa subvencioniranje troškova prijevoza učenika srednjih škola, stipendiranje srednjoškolaca i studenata, sufinanciranje ljetovanja školske djece i subvencije za kupnju nekretnine.

GRAD ČAZMA Za rekonstrukciju Tomislavove 750.000 kn

Naknade za bebe

Tako je u 2020. do konca rujna isplaćeno 40 jednokratnih pomoći u iznosu od 80.000 kuna povodom rođenja djeteta, a Grad Beli Manastir omogućio je i podnošenje zahtjeva za dodjelu jednokratnih pomoći i kroz sustav e-novorođenče. Za sufinanciranje troškova prehrane osnovnoškolaca do kraja rujna ove godine isplaćeno je 14.086 kuna. Realizacija ovih sredstava smanjena je u odnosu na proteklu godinu zbog pandemije. Zbog koronavirusa smanjena je i realizacija subvencioniranja troškova prijevoza srednjoškolaca te je ona u 2020. do konca rujna iznosila 14.736 kuna. Grad Beli Manastir sufinancira troškove nabave školskih potrepština iznosom do 300 kuna po osnovnoškolcu. Takvu je subvenciju ove jeseni dobio ukupno 531 đak.

Dodijeljene su i stipendije za učenike srednjih strukovnih škola u iznosu od 400 kuna po učeniku. U protekloj školskoj godini stipendirano je 10 učenika, a u pripremi je i novi natječaj. U protekloj akademskoj godini stipendije za iznosu od 500 kuna po osobi dobilo je 56 studenata, a također je u pripremi novi natječaj. Sufinancirano je i ljetovanje djece u ljetovalištu Dramalj u iznosu od 58.750 kuna. U rujnu 2019. započelo je zaprimanje zahtjeva građana za dodjelu subvencije za kupnju nekretnine na području Belog Manastira Pravo na takvu subvenciju mogu ostvariti osobe koje nisu starije od 45 godina i u vlasništvu nemaju drugi stan odnosno kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, osim stana, odnosno kuće za čiju se kupnju traži subvencija. Iznos se dodjeljuje do 5 posto kupoprodajne vrijednosti nekretnine, a najviše 15.000 kuna.

uMJETNOST Cvjetni motivi u gradskom središtu

Ove je godine isplaćeno 132.464 kuna za 12 obitelji, a planirano je još isplata do konca godine. Na području Grada Belog Manastira registrirano je, nadalje, više od 140 udruga. Za pomoć njihovu radu, ove je godine kroz natječaj isplaćeno 240.000 kuna za 45 projekata. U obnovljenim prostorima Društvenog doma u Branjinu Vrhu dom su pronašle lokalne udruge i mjesni odbor, a u PEER centru u Šećerani osim udruga i mladih poduzetnika smjestit će se i prva baranjska zakladu za udomljenu djecu "PUT". U proračunu za 2020. planirano je 1.032.000 kuna za socijalna davanja. Unatoč pandemiji, podijeljene su uskrsnice korisnicima zajamčene minimalne naknade i umirovljenicima s mirovinama do 3000 kuna, a na to je otišlo 207.150 kuna.

Potpore poljoprivrednicima

Grad Beli Manastir daje poticaje i gospodarstvenicima te poljoprivrednicima. Sklopljeno je 28 ugovora za dodjelu potpora u poljoprivredi. Dodijeljena je 298.771 kuna potpora kroz 5 mjera. Tijekom provedbe dvogodišnjeg programa potpora poljoprivredi sklopljeno je ukupno 56 ugovora, a dodijeljeno 586.784 kune potpora, odnosno 10.478 kuna prosječno po korisniku. Grad Beli Manastir je u sklopu Javnog poziva poduzetnicima i obrtnicima koji djeluju na području grada dodijelio bespovratna sredstva u iznosu od 286.500 kuna kao pomoć gospodarstvu. Prijave na Javni poziv zaprimane su od 1. srpnja do 1. rujna. Sredstva od 286.500 kuna isplaćena su za ukupno 52 poduzetnika i obrtnika koji zapošljavaju 146 ljudi. Time se željelo pomoći poslodavcima kojima je pandemija narušila gospodarsku aktivnost.