Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
poticanje ostanka

Stipendije za 120 darovitih studenata i studenata deficitarnih zanimanja

Ilustracija
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Ove godine stipendije će dobiti više studenata, mjesečno 800 kuna, a studenti medicine 1500 kuna. U suradnji s HŽ putničkim prijevozom za 432 studenta osigurane su dvije besplatne mjesečne jednosmjerne karte

Brodsko-posavska županija raspisala je javni natječaj za dodjelu stipendija redovitim studentima s područja županije. Ove godine bit će dodijeljene 52 stipendije studentima koji se školuju za deficitarna zanimanja i za darovite studente.

NOVI PROJEKT “ZA ŽENE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE - FAZA II.” Novi posao na godinu dana za 61 ženu

Prijava na natječaj

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju redoviti studenti stručnog ili sveučilišnog studija koji prvi put upisuju akademsku godinu i koji nisu stariji od 22 godine. Studenti prve godine studija koji se prijavljuju po osnovi deficitarnosti moraju imati najmanju prosječnu ocjenu iz srednje škole 4,5, a studenti viših godina studija najmanju prosječnu ocjenu prethodne godine 3,0. Studenti koji se prijavljuju po osnovi darovitosti moraju iz srednje škole donijeti prosjek ocjena 4,9, a studenti viših godina studija 4,0 iz prethodne godine.

– Deficitarna zanimanja mijenjaju se u skladu s potrebama tržišta radne snage, pri čemu podatke uzimamo od Zavoda za zapošljavanje. To su zanimanja od medicinske i elektrotehničke do određenih društvenih struka koje nedostaju na ovom području – rekao je župan Danijel Marušić za jednog od prethodnih potpisivanja stipendijskih ugovora sa studentima.

– Vjerujem da će stipendija pomoći studentima tijekom njihova školovanja. To je samo jedna mala pomoć i poticaj da mladi ljudi ostanu živjeti u našoj županiji, uz nadu da će ovdje pronaći svoju sreću i zasnovati obitelj – istaknuo je Marušić.

Županija je dosad stipendirala 100 studenata, a ove godine stipendirat će njih 120. Iznos mjesečne stipendije je 800 kuna, odnosno 1500 kuna za studente medicine.

VRIJEDAN POTICAJ Potpisana 54 ugovora za potpore razvoju gospodarstva i obrtništva

Nedavno je u suradnji s HŽ putničkim prijevozom za 432 studenta osigurano pravo na dvije besplatne jednosmjerne karte mjesečno tijekom 10 mjeseci. Troškove karata sufinancirat će sa po 50 posto Brodsko-posavska županija i HŽ-putnički prijevoz.

Sufinanciranje prijevoza

Valja istaknuti kako će u 2021. godini za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola, prema programu, biti osigurano 17 milijuna kuna, a u idućoj će godini županijska uprava izdvojiti i 1,1 milijun kuna za stipendiranje 120 redovitih studenata, dva milijuna kuna za sufinanciranje rada Sveučilišta u Slavonskom Brodu te 380 tisuća kuna za sufinanciranje željezničkog prijevoza 423 redovita studenata.•