Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
DIPLOMATSKA BERBA

Strani diplomati brali grožđe i kušali vina i arome koje u sebi sadrže esenciju plešivičkog kraja

1/3
Foto: Grad Jastrebarsko
Na imanju Korak na Plešivici okupilo se osamdesetak uzvanika koji su uživali u ljepotama vinogorja. U berbi su bili predstavnici Velike Britanije, Češke, SAD-a, Francuske, Švedske, Maroka i brojnih drugih zemalja

Uvijek me veseli boravak u plešivičko-okićkom vinogorju, poznatom ne samo po vrhunskim vinima sad već svjetskog glasa, već i po gostoljubivosti ljudi. Bilo mi je iznimno drago, uz gospodina Koraka i gospodina Novosela, gradonačelnika Jastrebarskog, ugostiti naše prijatelje veleposlanike u Hrvatskoj i sudjelovati u berbi čiji ćemo vrhunski rezultat zajedno i kušati za koju godinu – rekao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je bio glavni domaćin ovogodišnje Diplomatske berbe.

ZAPOŠLJAVANJE ŽENA KOJE SE BRINU ZA STARIJE NA PODRUČJU OPĆINE Dubrava u projektu “Zaželi”

Na imanju Korak na Plešivici okupilo se osamdesetak uzvanika, među kojima čak pedesetak stranih diplomata. Time je nastavljena tradicija te originalne i zaštićene manifestacije koja ima za cilj međunarodnu promociju Jastrebarskog te hrvatske tradicije i kulture vinarstva i vinogradarstva.

– Veselimo se otvoriti prve boce ovogodišnje berbe – rekao je domaćin Velimir Korak. Za organizaciju se pobrinuo Grad Jastrebarsko koji su predstavljali gradonačelnik Zvonimir Novosel, njegovi zamjenici Stipe Bučar i Domagoj Šlat te predsjednica Gradskog vijeća Željka Kovačić, kao i gradski vijećnici. Ono po čemu je Jastrebarsko najpoznatije, to su zasigurno Plešivica i njezini prekrasni vinogradi – dom brojnih jaskanskih vinara, autora brojnih vrhunskih i svjetskih poznatih vina i pjenušaca. Osim autohtonih sorti grožđa kao što su portugizac, plavec žuti, slatki zelenac i šipelj, tu se može kušati i svjetski poznate sorte vina poput chardonnaya, rajnskog rizlinga, sauvignona, traminca te crnog, bijelog i sivog pinota. Plešivička vina vrijednih jaskanskih vinara iz godine u godinu osvajaju brojne nagrade diljem Hrvatske, ali i puno šire, kažu u Gradu.

– Nastavljamo s tradicijom Diplomatske berbe na Plešivici. To je jedan od događaja kojima se uvijek posebno veselimo i prilika da kušamo vina i arome koje u sebi sadrže esenciju plešivičkog kraja te da predstavimo izvorne jaskanske proizvode stranim veleposlanicima i drugim uvaženim gostima. Ujedno, to je i pozivnica za povratak u naš predivan kraj – rekao je gradonačelnik Novosel i u ime svih Jaskanki i Jaskanaca zahvalio predsjedniku Milanoviću na tome što je prepoznao važnost te lijepe tradicije po kojoj je Jastrebarsko jedinstveno u Hrvatskoj.

Držani tajnik Tugomir Majdak posjetio OPG Horvatić iz Stare Kapele Projekt regionalnog centra stočarstva velika je želja Općine

– Imanje na kojem se nalazimo dobar je primjer onoga što Plešivica i Grad Jastrebarsko mogu i znaju ponuditi. Običajne vrijednosti u kojima se očituje naša povijest, stoljećima duga tradicija vinogradarstva i vinarstva čiji su rezultat vrhunska, svjetski poznata i nagrađivana vina, gostoljubivost te vizionarska energija – istaknuo je gradonačelnik Novosel, koji je prije same berbe veleposlanike dočekao u perivoju dvorca Erdödy.

Tom prilikom predstavili su se i brojni jaskanski vinari. Degustirala su se vina koja nastaju u podrumima vinara Jagunić, Šoškić, D. Režek, R. Braje, Kolarić, Ivančić, Mladina, PZ Plešivica i Dobre berbe. Goste je gradonačelnik ukratko upoznao s investicijama, poslovnom zonom, brojnim infrastrukturnim projektima i razvojem gospodarstva, što Jastrebarsko stavlja na vrh najuspješnijih hrvatskih gradova. Nosi i titulu eco-friendly grada. Dvorac Erdödy, dodao je, ulazi u obnovu.