Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MENEA, vodeća energetska agencija u Hrvatskoj i jedna od najuspješnijih u EU

"Struka radi svoj posao, a politika se ne miješa"

Foto: Međimurska županija
MENEA svakim danom opravdava svoju svrhu kao županijska potporna institucija koja osmišljava i provodi projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te se profilirala među najuspješnije energetske agencije EU

MENEA je vodeća energetska agencija u Hrvatskoj te jedna od najuspješnijih u EU, svijetao primjer u kojem struka radi svoj posao, a politika se ne miješa, istaknuo je posebni savjetnik predsjednika države Julije Domac na proslavi 15. obljetnice osnivanja Međimurske energetske agencije.

– MENEA svakim danom opravdava svoju svrhu kao županijska potporna institucija koja osmišljava i provodi projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te se profilirala među najuspješnije energetske agencije EU. Zaslužna je za provedbu energetske obnove objekata u našem vlasništvu, od izrade energetskog certifikata do prijave na natječaj, a visoka prolaznost na natječajima zasluga je agencijskog tima. Našoj potpornoj instituciji prepustili smo pronalaženje najisplativijih modela nabave energenata, što nam je samo zadnjih godina donijelo uštede od nekoliko desetaka milijuna kuna. Energetski smo obnovili 18 osnovnih i srednjih škola, dom umirovljenika, zdravstvene ustanove i druge javne zgrade. Trenutačno rade na desetak projekata, a novi su u pripremi – rekao je župan Matija Posavec.

Direktor MENEA-e Alen Višnjić rekao je da je u zgrade javnog sektora uloženo više od 15 milijuna eura, a prosječne uštede premašuju i 35%.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Prva regija u Hrvatskoj s nagradom Green Destination BESPOVRATNA SREDSTVA Projekti “Zazelenimo Međimurje” i “Zeleni Centar znanja” MEĐIMURSKA ŽUPANIJA U planu gradnja ili dogradnja devetnaest vrtića u županiji