Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

U planu gradnja ili dogradnja devetnaest vrtića u županiji

Foto: Međimurska županija
U očekivanju natječaja za obnovu pripremili smo projektnu dokumentaciju za 12 osnovnih i tri srednje škole, rekao je župan Posavec

Skupština Međimurske županije jednoglasno je donijela odluku da se redovnim studentima dodijeli jednokratna pomoć od 100 eura uz besplatno neograničeno putovanje vlakom diljem Hrvatske. Riječ je o potporama koje su na raspolaganju za više od 2300 studenata. Prihvaćeno je izvješće o radu župana u drugoj polovici protekle godine, u kojem su apostrofirani razvojni dosezi u najvažnijim područjima. Uz ostalo, istaknuto je da je poduzetnicima i obrtnicima plasirano ukupno 1,418.250 kuna potpora (s uračunatim potporama za financijske instrumente), dok su potpore za poljoprivrednu proizvodnju dosegnule 2,210.000 kuna, u turizam je plasirano 400.000 kuna, u područje obrazovanja ukupno 2,944.616 kuna.

Podrška ulagačkom ciklusu

Potpore dane sportskim udrugama te udrugama civilnog društva u ukupnom iznosu dosegnule su 2,611.497 kuna. Vijećnici Skupštine Međimurske županije jednoglasno su dali podršku velikom ulagačkom ciklusu. Višemilijunski projekti odnose se na uređenje preostale četiri zgrade na prostoru biše vojarne u Čakovcu, proširenje i uređenje zelenih površina na toj lokaciji te na prostoru bivšeg hipodroma u Čakovcu, kao i na Matulovu gruntu u Frkanovcu. Donesene su odluke o načinima financiranja decentraliziranih funkcija u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama u vlasništvu Međimurske županije kao i o minimalnim financijskim standardima i kriterijima decentraliziranog financiranja Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec.

Izlazak iz grupacije

– Ovom Odlukom utvrđuju se minimalni financijski standardi za investicijsko ulaganje u obrazovne i zdravstvene ustanove u vlasništvu Međimurske županije – rekao je predsjednik Skupštine Dragutin Glavina. Vijećnici su potvrdili i prijedlog odluke kojom Međimurska županija Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike daje na korištenje zgrade bivšeg Doma zdravlja u Ulici Matice hrvatske u Čakovcu, kako bi se formirao centar za pružanje usluga u zajednici koji bi osnovalo Ministarstvo. Prihvaćen je prijedlog da Međimurska županija izađe iz Pannon europske grupacije jer, kako je pojasnio zamjenik župana Josip Grivec, ta grupacija nije ostvarila uspjehe na natječajima.

– U očekivanju smo natječaja za obnovu naših škola te smo pripremili projektnu dokumentaciju za 12 osnovnih i tri srednje škole, za energetsku obnovu prijavili smo 17 javnih zgrada, a uz potpisivanje ugovora za ranije spomenute velike projekte vezane uz europska sredstva namijenjena ublažavanju posljedica klimatskih promjena, 19 vrtića će se dograđivati ili graditi, što je samo dio investicijskog ciklusa u ovoj godini – naglasio je župan Matija Posavec.

O uređenju mreže pruga, cestama i nedostatku liječnika

Na aktualnom satu vijećnici su postavili pitanja o uređenja mreže pruga i državnih cesta, izradi županijskog prostornog plana, sigurnosti u prometu zbog učestalih naleta vozila na divljač te nedostatka liječnika u primarnoj zdravstvenog zaštiti, problemima dijela stanovnika općine Orehovica koji odluci Ministarstva, pripada u nadležnost Zavoda za socijalni rad u Prelogu, iako su prometne veze u tom pravcu loše. Na komentar vijećnika HDZ-a Ljubomira Kolareka kako bi trebalo istaknuti korektan odnos Vlade prema Međimurju, župan Matija Posavec pozvao je da pomogne da se što prije potpiše ugovor za izgradnju Centra za odgoj i obrazovanje, da se u petu brzinu stavi razvoj prometne infrastrukture te da se založi da Županija zadrži upravljačka prava nad bolnicom.

Međunarodni projekt “Never Forget – Nikad ne zaboravimo” financira EU ”Tragedija židovskog naroda nikad se ne smije zaboraviti” MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Najveći sportsko-rekreacijski park u ovom dijelu Hrvatske biro HZZ Manje upisne kvote za ekonomska zanimanja