Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Obrtnički sajam

Strukovne škole daju mladima “kruh u ruke”

Foto: Zagrebačka županija
Svako dijete koje upiše strukovnu školu imat će osiguranu stipendiju u iznosu od 1500 kuna mjesečno

Na Zagrebačkom je velesajmu prošlog tjedna održan 4. Obrtnički sajam namijenjen učenicima završnih razreda osnovnih škola. Cilj je mlade potaknuti da nastave obrazovanje u nekoj od strukovnih škola te kao svoje buduće zanimanje odaberu baš ono obrtničko. Manifestaciju je organizirala Obrtnička komora Zagreb u suradnji sa Zagrebačkom županijom i Gradom Zagrebom.

Folklor NEOBIČNA TITULA U tijeku su prijave na izbor najuzornije hrvatske seoske žene

– Djecu treba usmjeriti u strukovne škole. One im daju “kruh u ruke” kako bi sutra mogli mirno živjeti – prigodom otvorenja sajma – kazao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

Župan Stjepan Kožić istaknuo je da ovakav sajam dokazuje da obrtnička zanimanja nisu drugorazredna zanimanja, već se s njima može samozaposliti, biti majstor i samostalno stvarati svoju budućnost. Kazao je i da učenike koji se školuju za obrtnička zanimanja Županija pomaže kroz stipendije, a obrtnike kroz bespovratne potpore.

Obnova škole vrijedna je 9,099 milijuna kuna Prvi zahvat na zgradi u 40 godina, obnova gotova do nove školske godine ‘Nastava se odvija normalno, radovi se i ne osjete, a učenici su znatiželjni, jer tko se ne bi radovao novoj školi’

Govorio je i o centrima kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, izrazivši zadovoljstvo što je Srednja strukovna škola Velika Gorica, zajedno s partnerima, imenovana centrom kompetentnosti za djelatnost strojarstva. Uz gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, otvorenju trodnevna sajma nazočila je i pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, u ovoj prigodi i izaslanica predsjednika Vlade RH. Uz ostalo, govorila je o i povećanju iznosa stipendije u idućoj školskoj godini za đake koji se školuju za obrtnička zanimanja.

– Svako dijete koje upiše strukovnu školu imat će osiguranu trogodišnju stipendiju u iznosu od 1500 kuna mjesečno. Ovime djeci pružamo ruku podrške i potpore kako bi upisali hvalevrijedna obrtnička zanimanja – istaknula je Ana Mandac. 

Predstavljeno je više od 170 vrsta vina i 30-ak vrsta sireva Druga revija U Zagrebu predstavljeno više od 170 sorti vina