Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Filozofski fakultet u Osijeku

Studiji koji osposobljavaju za rad

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Ovaj se studij okreće i suvremenim potrebama i inovativnom pristupu poučavanju uz praćenje razvoja znanstvene discipline

Na Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku pristigle su potvrde Ministarstva znanosti i obrazovanja o upisu dvaju novih studijskih programa: preddiplomskoga sveučilišnog dvopredmetnog studija povijest umjetnosti i diplomskoga sveučilišnog dvopredmetnog studija sociologije. Novi programi zaživjet će u akademskoj godini 2020./2021.

Veleučilište Slavonski Brod Veleučilište U Brodu otvorena još dva poslijediplomska studija

– Složena povijest prostora istočne Hrvatske odražava se u povijesnoumjetničkoj baštini, a multikulturalnost prisutna u različitim povijesnim razdobljima odražava se u regionalnim povijesno-umjetničkim karakteristikama koje je potrebno istraživati i kontekstualizirati u području znanstvene discipline, povijesnoumjetničkih stilova i europske povijesnoumjetničke baštine. Pokretanje studija povijesti umjetnosti svoje opravdanje nalazi i u sve bogatijoj suvremenoj umjetničkoj sceni koju je potrebno kritički vrednovati i stručno predstaviti javnosti – navodi glasnogovornica Gordana Lesinger, s Odsjeka za informacijske znanosti pri Filozofskom fakultetu.

Ovaj se studij, dodaje ona, okreće i suvremenim potrebama i inovativnom pristupu poučavanju uz praćenje razvoja znanstvene discipline, uključivanje spoznaja o primjeni novih tehnologija te interdisciplinarnoga pristupa.

Preddiplomski sveučilišni dvopredmetni studij Povijest umjetnosti kombinacijom s drugim dvopredmetnim studijima na FF-u Osijek povećava opseg kompetencija i vještina koje studenti stječu, kao i zapošljivost studenata.

bespovratna sredstva Dvije općine dobile više od milijun kuna za osposobljavanje sommeliera

Diplomski sveučilišni dvopredmetni studij sociologije predstavlja, kaže Gordana Lesinger, logičan korak u vertikalnom ustroju studija sociologije koji se na FF-u Osijek počeo izvoditi 2017., pokretanjem preddiplomskoga sveučilišnog dvopredmetnog studija sociologije.

– Diplomski sveučilišni dvopredmetni studij sociologije predstavlja proširenje navedenih, ali i dodavanje novih kompetencija. Uzimajući u obzir na hrvatskim sveučilištima postojeću podjelu na studije sociologije istraživačkoga (znanstvenog) i nastavničkog smjera i dvojbe koje ta podjela izaziva, diplomski sveučilišni dvopredmetni studij sociologije nastavničkog je tipa te stoga pruža kompetencije koje studente kvalificiraju za rad u srednjoškolskom obrazovanju, ali i za odgojno-obrazovni rad općenito, bez potrebe za naknadnim stjecanjem tih kvalifikacija nakon završetka studija – objašnjava ona. Dvopredmetnost studija osigurava šire karijerne mogućnosti, odnosno bolje uklapanje u tržište rada. – Diplomski se studij odlikuje i interdisciplinarnošću jer studenti mogu birati i nekoliko izbornih kolegija koji povezuju postojeća sociološka znanja sa znanjima iz ostalih društvenih i humanističkih znanosti. Takav pristup osigurava zapošljivost studenata nakon studija – zaključuje.

Bogato Bjelovarsko kulturno ljeto, najviše sadržaja bit će u Boho parku Zabava u 70 dana – koncerti, filmovi, izrada kostima i lutaka, ali i igraonice za najmlađe