Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
U vrijeme koronavirusa kutinske udruge olakšavaju život Kutinčanima

Sugrađanima dostavljaju hranu, lijekove, pomažu starijima...

1/3
Foto: Grad Kutina
Udruga UNUK brine se o 42 starije osobe na području Kutine, Popovače i Velike Ludine. Dostavljaju im hranu, lijekove te svaki dan po jedan topli obrok...

U vrijeme epidemije koronavirusa i kutinske su se udruge aktivirale u pomoći građanima, svaka na svoj način. Kutinski Crveni križ je od 16. ožujka uveo dežurni telefon za pružanje osnovnih informacija i pružanje psihosocijalne prve pomoći na koji je do sada zaprimljeno 137 poziva Kutinčana. Dan poslije aktivirali su svoje kapacitete u organizaciji pružanja pomoći starijim osobama kojima je preporučeno ograničeno kretanje i osobama u samoizolaciji, posebice u dijelu dobavljanja i dostave osnovnih životnih potrepština – hrane i lijekova.

Gradska uprava sada posluje digitalno, a način rada se i dalje unapređuje U Kutini će startati e-Novorođenče, a i upisi u vrtiće bit će bez suvišne dokumentacije

Nosili lijek za kemoterapiju

– Do prošlog tjedna GDCK Kutina imalo je 1088 izlazaka na teren te je skrbilo o 101 obitelji ranjive skupine i osoba u samoizolaciji. Usluge koje smo odrađivali bile su u vidu nabavljanja i dostave osnovnih prehrambenih artikala i higijene, dostave doniranog povrća i voća, podizanja lijekova i ortopedskih pomagala, te u iznimnim slučajevima prijevoz osoba – rekla je Katica Zeman, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa.

Uz to su volonteri i zaposlenici odradili i dvije posebne akcije – u suradnji s GDCK Sisak preuzeli su lijek za kemoterapiju, vrijednosti oko 35.000 kuna, iz sisačke bolnice te ga dostavili sugrađaninu koji nije bio u mogućnosti otići po njega. Također su, u suradnji s udrugom ljekarnika, omogućili da do Kutinčanke stigne neophodnih 60 injekcija iz KBC Rebro.

U humanitarne akcije sve vrijeme je uključen i Caritas Župe Majke Božje Snježne, kao i obično.

Poboljšanje kvalitete života u prigradskim naseljima Grad Kutina obnovio društvene domove u Zbjegovači, Selištu i Radićevoj ulici

Udruga „OSI“ Kutina zapošljava 44 osobe, a sugrađanima pomaže, u ovo krizno razdoblje i 30 osobnih asistenata, koji u sklopu projekata udruge, obilaze isto toliko osoba s najtežom vrstom invaliditeta i brine o njihovim potrebama kroz nabavku lijekova, hrane i ostalih potrepština za održavanje koliko-toliko normalnog života.

Imaju zaposleno i 10 žena po projektu „Zaželi“ koje su na usluzi osobama starijim u 50 staračkih domaćinstava, a svima njima osigurana je zaštitna oprema. Ostale usluge prilagodili su propisanim mjerama Stožera, pa tako sada umjesto poludnevnog boravka za mlade osobe s invaliditetom, radni terapeut polaznike zove mobitelom, komunicira s njima, daje im radne zadatke...

– Sve kako bi oni osjetili da smo i bez osobnog kontakta ipak s njima – dodaje predsjednica udruge OSI Kutina Jozefina Kranjčec.

I Udruga nezaposlenih u Kutini (UNUK) u uvjetima korone brine o starijim i nemoćnim osobama, koji bez pomoći druge osobe ne bi mogli normalno obavljati svoje životne potrebe. Na području Kutine, Popovače i Velike Ludine ova udruga brine se o 42 korisnika, koji svi spadaju u rizične skupine.

Grad sufinancira kastraciju kućnih ljubimaca Od sto do 300 kuna za svakog psa i mačku

– Tijekom proteklog razdoblja od kada su nastali posebni uvjeti zbog epidemije koronavirusa. naša udruga svakodnevno svojim korisnicima nabavlja potrebne živežne namirnice, lijekove, obavlja plaćanja režijskih računa, obavlja poslove kod kuće koje je moguće obaviti na siguran način, uređuje okućnice i svakodnevno dostavljamo svakom našem korisniku po jedan topli obrok. Tako smo u zadnjih tridesetak dana dostavili oko 800 toplih obroka – kazuje predsjednica udruge UNUK Mirjana Lončarić. Zajednici u ovo vrijeme pomaže i Zaklada Sandra Stojić čiji su se svi djelatnici stavili na raspolaganje Stožeru civilne zaštite grada Kutine. Njihovih 20 djelatnica zaposlenih na projektu „Žene su snaga“ sve vrijeme pružaju uslugu svim svojim korisnicima, kako moralnu psihosocijalnu podršku tako i dostavu neophodnih namirnica i lijekova.

Donacija vizira

Udruga slijepih Kutina prilagodila je svoju komunikaciju prema korisnicima svog projekta „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – Videći pratitelj“ dok je Modelarski centar Kutina, u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture, donirao djelatnicima Zaklade Stojić 20 zaštitnih vizira za siguran rad. Vizire su modelari izradili i drugima.