Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Suradnja s Izraelom – podzemnim navodnjavanjem do vrhunskog uroda

1/2
Foto: Kristijan Toplak
Izraelski veleposlanik Ilan Mor u radnom posjetu Županiji

Veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor posjetio je Virovitičko-podravsku županiju, a sam povod posjeta bio je uspješna implementacija sustava navodnjavanja izraelskog proizvođača Netafim na OPG-u Siniše Hrgovića. Naime, sustav podzemnog navodnjavanja postavljen je na pokusnom polju koje se natapa vodom iz rijeke Drave, odnosno iz sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška.

Svečanom sjednicom županijske Skupštine obilježen je Dan Virovitičko-podravske županije PROJEKT SLAVONIJA Europskim novcem obnavljaju dvorce, ali i grade sustave navodnjavanja

– Odlučio sam doći kako bismo nastavili ovakvu praksu i u budućnosti omogućili većem broju poljoprivrednika iz ove županije korištenje ove tehnologije koja je jedinstvena i može povećati prinos bilo kojeg usjeva, posebno u ovakvoj županiji koja je bogata vodom i dobrom zemljom – rekao je Mor.

Podzemni sustav

Veleposlanik se na radnom sastanku susreo sa županom Igorom Androvićem i njegovim suradnicima, a govorilo se o mogućnostima suradnje između Virovitičko-podravske županije i Države Izrael. Tema je bila i mogućnost dovođenja izraelskih ulagača na područje megazone Zapad grada Virovitice.

– To bi bila prilika da možda izgrade pokaznu farmu na koju bi poljoprivrednici iz čitave Hrvatske mogli doći i naučiti kako uz pomoć izraelske tehnologije povećati prinos na svojim poljima – naglasio je veleposlanik Mor.

Foto: Kristijan Toplak

Podsjetimo, Virovitičko-podravska županija je raspisala javni poziv za sufinanciranje 50 posto za nabavku opreme za podzemno navodnjavanje, a OPG Siniše Hrgovića odlučio se za provjerenog partnera. Nabavljena je oprema koja je na 4,8 hektara površine stajala oko 200.000 kuna. Podzemni je to sustav, kap na kap. Cijevi za natapanje postavljene su na 35 centimetra dubine. Voda se tako raspršuje točno ispod biljke koja razvija korijen prema izvoru vlage.

– Tvrtka Netafim je jedna od najjačih i najrenomiranijih tvrtki kada je riječ o sustavima navodnjavanja. S veleposlanikom Morom razgovarali smo i o ostalim mogućnostima koje možemo realizirati u budućnosti. Imamo nekoliko ideja kako bi tvrtka Netafim mogla nastupati na ovom području na zadovoljstvo i njih, i Virovitičko-podravske županije, i poljoprivrednika – rekao je župan Andrović.

Igor Andrović DAN ŽUPANIJE Sušionica povrća kakve nema u RH otvorit će brojna radna mjesta

Impresivni rezultati

Veleposlanik je obišao i pokusno polje na OPG-u Siniše Hrgovića te se uvjerio u uspješnost izraelskog sustava navodnjavanja koji će ove godine donijeti stopostotno veći prinos šećerne repe, soje, kukuruza…

– Impresioniran sam kako Netafim sustav za navodnjavanje djeluje na polju! Upravo se u ovoj županiji pokazala odlična vizija koja je rezultirala odličnom izvedbom – zadovoljan je bio Mor, koji je obišao i crpnu stanicu sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška.

Mreža poduzetničkih inkubatora Virovitičko-podravske županije U doba korone otvoreno 60-ak radnih mjesta u inkubatorima

Uz sustav Kapinci-Vaška, koji se prostire na 1260 hektara, Virovitičko-podravska županija je ljetos pustila u rad i sustav navodnjavanja Đolta. Gradi se i crpna stanica sustava Novi Gradac – Detkovac. Ova dva sustava vrijedna su 55 milijuna kuna, a Županija je za njih je dobila bespovratna sredstva u stopostotnom iznosu. U budućnosti će se graditi i sustav Kapinci-Vaška II. faza, sustav Lukač, Đolta II., Čađavica…

Kad se sve ostvari, bit će to 5000 hektara navodnjavanih površina u Virovitičko-podravskoj županiji.