Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
DAN ŽUPANIJE

Sušionica povrća kakve nema u RH otvorit će brojna radna mjesta

Igor Andrović
Foto: Kristijan Toplak
Uoči Dana županije, župan Igor Andrović govori o završenim i budućim projektima

Na Dan Virovitičko-podravske županije 3. rujna na svečanoj sjednici županijske Skupštine javnosti će biti predstavljen obnovljeni Dvorac Janković u Suhopolju, odnosno Centar za posjetitelje, koji će svojim bogatim sadržajem, 5D kinom, kao i uređenim perivojem biti zanimljivo odredište turistima.

Impresivni kompleks Stonskih zidina i tvrđava sagrađen je u 14. stoljeću, a njegove najvažnije točke su tvrđava Veliki kaštio u Stonu i tvrđava Koruna u Malom Stonu FINALE IZBORA Povijest na zrnu soli – projekt kojim je obnovljena stonska baština

Županijski je to projekt vrijedan gotovo 40 milijuna kuna, a uložena su najvećim dijelom europska sredstva, te jedan od tri obnovljena dvorca u krugu od samo 20 kilometara, uz Dvorac Pejačević u Virovitici i Hotel Kurija Janković u Kapela Dvoru. Četvrti će biti uređen Dvorac Janković u obližnjoj Cabuni, koji će postati Centar za kulturu zdravlja, a taj županijski projekt, koji se provodi kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem, vrijedan je 56 milijuna kuna. Župan Igor Andrović, pak, najavljuje cijeli niz velikih projekata…

Sušionica povrća gradit će se u Virovitici. Po čemu je značajna?

– Prošli tjedan započeo je jedan iznimno gospodarski važan projekt, a riječ je o Izradi projektne dokumentacije za gradnju i opremanju sušionice povrća u Virovitici. Zemljište je Županiji darovao Grad Virovitica, 10,3 hektara. Tu će tvornicu graditi Županija, a vrijedna je oko 20 milijuna eura. Imat će jednu proizvodnu liniju, hladnjaču, kotlovnicu na biomasu, pa će pogon raditi cijelu godinu i otvoriti brojna radna mjesta, kako u samom pogonu, tako i pokretanjem mreže kooperanata. No prvi korak je izrada potrebne dokumentacije kako bi projekt bio spreman za apliciranje na EU fondove. Bit će to sušionica kakvu nema nitko u Hrvatskoj. Ona će dati dodatan gospodarski zamah ovom području, otvoriti vrata brojnim kooperantima s područja Virovitičko-podravske županije, ali i iz Podravine, Slavonije… Time Virovitičko-podravska županija, uz potporu Vlade RH, suradnju s Gradom Viroviticom nastavlja velikim ulaganjem u poljoprivredu, ali ne samo na razini Županije, već i ovog dijela Hrvatske.

U tijeku je provedba projekta energetske obnove zgrade 29 GODINA NAKON POČETKA RATA Obnova bolnice koja je bila na prvoj crti bojišnice

Kada je riječ o poljoprivredi, koje biste još projekte izdvojili?

– Sušionica je samo nastavak kontinuiranog ulaganja jer Virovitičko-podravska županija je, s ciljem snažnijeg razvoja poljoprivredne proizvodnje i dohodovnijih kultura, sagradila sustave navodnjavanja Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac – Detkovac, a u budućnosti će niknuti i novi sustavi sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, Lukač, Čađavica, Đolta II. faza. Sve to omogućit će našim poljoprivrednicima proizvodnju dohodovnijih kultura. Naravno, i Tehnološko -inovacijski centar i Centar za istraživanje u mljekarstvu dio su ulaganja u poljoprivredu. Prošli tjedan obišli smo pokusno polje na kojem se obavlja podzemno navodnjavanje na području Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška. To smo prvi pokrenuli u Hrvatskoj, a na tom pokusnom polju vidjeli smo ogromne razlike između usjeva koji se natapaju i onih koji su ovisili o klimatskim uvjetima.

Prema podacima HGK i Otvorenog proračuna, Virovitičko-podravska županija vodeća je po ugovorenim EU sredstvima u odnosu na BDPte je među vodećima po povučenim sredstvima "per capita". Kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem, Županija je ugovorila 1,4 milijarde kuna. Koji je "recept"?

– Naša je županija već godinama u samom hrvatskom vrhu po povučenim EU sredstvima. Spoj je to dobrih ideja, sinergije svih županijskih institucija, gradova i općina te razvojne agencije VIDRA. Zato me veseli kada isti princip vidim i na primjeru Slavonije, suradnje slavonskih županija i Vlade RH, te resornih ministarstava. Samo takva, skladna i jasna strategija dat će nam rezultate koji su iznimno važni u vremenima koja nam slijede zbog koronavirusa, u kojima je važno svako radno mjesto. Županija je, tako, kao pomoć obrtnicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima s našeg područja, isplatila ukupno 1.771.305,60 kuna za 451 korisnika. Osim toga, u stopostotnom iznosu subvencioniramo kamatu malim i srednjim poduzetnicima kreditnih linija HAMAG BICRO-a i ESIF zajmova za obrtna sredstva. Njima, odnosno realnom sektoru, u ovim vremenima svaka je pomoć važna. Veseli me i kako se popunjavaju naši poduzetnički inkubatoru u Orahovici, Slatini i Pitomači, gdje se u doba korone otvorilo 60-ak novih radnih mjesta. Svakom poduzetniku početniku plaćamo smještaj u tim poduzetničkim inkubatorima i omogućujemo svojevrsni vjetar u leđa u plovljenju poduzetničkim vodama.

Energetski obnovljena Područna škola Grabovnica RADOVI U ČAZMI Energetski obnovljena Područna škola Grabovnica

Je li pandemija poremetila planove oko projekata?

– Ni u ovo vrijeme Covida-19, nismo stali ni s jednim projektom, jer to je jedini ispravni put. Jedino što smo odgodili je sajam Viroexpo, kako ne bismo zdravlje naših stanovnika doveli u opasnost. Slijede nam neki novi projekti. Uz već navedene sušionice povrća i Centar za kulturu zdravlja u Cabuni, tu je i projekt Regionalne klaonice u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, kao i Istraživanje geotermalnog potencijala. Uskoro se očekuje i prijava projekta Centar za pametnu poljoprivredu, koji su prepoznali i predstavnici Svjetske banke kao projekt od strateške važnosti za cijelu Slavoniju, Baranju i Srijem.

Završena su četiri vrtića, kada se može očekivati otvorenje i preostalih sedam planiranih?

– Sredstvima Ministarstva poljoprivrede već su izgrađeni vrtići u Gornjem Bazju, Ćeralijama, Svetom Đurađu i Sopju. Očekuje se i završetak zdanja u Čačincima, Velikom Rastovcu, Gradini, Špišić Bukovici, Suhopolju, Čađavici te Orahovici. Ovim projektom Vlada Republike Hrvatske je pokazala koliko su joj važne i male sredine, jer kada imate kvalitetne uvjete u malim sredinama, mlade obitelji će ostajati u njima. I Županija je ove godine energetski obnovila škole u Suhopolju, Pitomači i Josipovu. Lani smo izgradili školu u Bakiću nedaleko od Slatine, obnavlja se sportska dvorana Tehničke škole u Virovitici kao i pod u sportskoj dvorani u Gradini. U Gornjem Bazju će djeca s početkom školske godine ući u obnovljene prostore. Nabavili smo pametne ploče za bolje uvjete predavanja našim učiteljima, a i ove godine smo, uz općine i gradove, nabavili osnovnoškolcima radne materijale. Sve to je skladna simbioza koja ima za cilj ostanak ljudi na ovom području. Usto, Županija će nabaviti 10.000 zaštitnih maski za učenike u školama čiji je osnivač.