Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Nextbike se širi Hrvatskom

Sustav javnih bicikala zaživio i u Vukovaru, godišnja članarina 79 kn

Nextbike sustav u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
Jedna stanica se nalazi u središtu grada, a druga je kod plivališta u gradskoj četvrti Borovo naselje

Vukovar je od danas 15 grad u Republici Hrvatskoj, ujedno i najistočniji, koji je uveo Nextbike sustav javnih bicikala. Direktor tvrtke Sustav javnih bicikala Krešimir Dvorski rekao je kako je kako je pokretanje sustava javnih bicikala u Vukovaru bila njihova velika želja još prije nekoliko godina kad su razmišljali na koji način spojiti krajnji istok Hrvatske sa svim drugim većim županijskim središtima.

- Kombiniranjem različitih oblika javnog prijevoza svatko od nas može brzo, jednostavno i povoljno stići od točke A do točke B bez posjedovanja automobila - rekao je Dvorski.

U Vukovaru su postavljene dvije stanice s ukupno deset javnih bicikala. Jedna se nalazi u središtu grada, a druga je kod plivališta u gradskoj četvrti Borovo naselje. Potrebno se registrirati s tim da godišnja članarina za korištenje javnih bicikala iznosi 79 kuna. Treba znati i kako je tijekom svih 365 dana u godini prvih pola sata besplatno dok se sve dalje naplaćuje 8 kuna po satu. Korisnik dobiva svoju karticu s kojom otključava bicikl i potom ga opet vraća na istu stanicu ili neku drugu.

Foto: Branimir Bradarić

- U manjim sredinama građani se tijekom cijele godine mogu voziti s tih 79 kuna što je zaista minimalna cijena kada znate da koristite najbolji, najzeleniji i cjenovno najpovoljniji prijevoz u gradu - rekao je Dvorski najavljujući kako će s početkom rada sustava raditi i statistike koje će reći više o potrebama širenja kao i povećanja broja stanica i bicikala na području grada.

Dodao je i kako će do kraja godine sustav javnih bicikala dosegnuti brojku od 20 gradova u Hrvatskoj, ali i da se već sljedeće godine može očekivati da će taj broj biti i duplo veći s obzirom da se sve veći broj jedinica lokalne samouprave interesira za takvu vrstu prijevoza.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava napomenuo je da se radi o projektu vrijednome 167 tisuća kuna, ali i da će uskoro Vukovar biti u cijelosti pokriven stazama za bicikliste pa će tako sustav moći zaživjeti u punoj snazi.

Foto: Branimir Bradarić

- Naši građani imaju kulturu prometovanja biciklom tako da sam uvjeren kako će i ova inicijativa biti vrlo dobro prihvaćena. Uz novu biciklističku stazu i bicikle u službi javnoga prijevoza poboljšat ćemo povezanost svih dijelova Vukovara te ujedno smanjiti prometne gužve. Ovaj je projekt samo jedan u nizu koraka koje činimo prema podizanju kvalitete života naših sugrađana, ali i predstavljanja našega grada u novom europskom duhu koji će zasigurno naići na odobravanje kako građana tako i turista koji u Vukovaru vide središnju destinaciju hrvatskog Podunavlja - rekao je Penava.

Partneri u ovom projektu su INA i tvrtka Borovo.