Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Čakovec

Suvremena oprema za učenike koji će popuniti tržište radne snage

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Projekt se financira se iz dva europska fonda – Europskog socijalnog fonda s 26,191.548 kuna i Europskog fonda za regionalni razvoj s 29,999.995 kuna

Strojarstvo je strateška grana za razvoj gospodarstva koja se muči s problemom nedostatka kvalificirane radne snage. Prepoznali su to u Međimurskoj županiji koja je u suradnji s Tehničkom školom Čakovec pokrenula projekt Regionalnog centra kompetentnosti. Ravnatelj Dražen Blažeka je na početnoj konferenciji projekta rekao da je posljednjih godina obavljen velik posao. Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu Tehničke škole financira se iz dva europska fonda – iz Europskog socijalnog fonda osigurano je 26,191.548 kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj 29,999.995 kuna.

Pomor pčela u Međimurju Nakon nezapamćene nepogode Međimurskim pčelarima država predlaže milijun kuna naknade

Najveći projekt

Od ukupno 56 milijuna kuna bespovratnih sredstava rekonstruirat će se i dograditi zgrada školske radionice, nabaviti najmodernija oprema za devet novih školskih praktikuma iz područja strojarstva i mehatronike na ukupno 3270 četvornih metara, praktikum za zavarivanje, radna suvremena oprema i automehatronika čija je procijenjena vrijednost 22,2 milijuna kuna. Voditeljica projekta Mihaela Pancer Zadravec pojasnila je da je ostatak novca namijenjen uspostavi suradnje s najboljim europskim i svjetskim centrima kompetencija, domaćim i stranim obrazovnim institucijama, komorama, poduzetnicima, razvoju novih i unapređenju postojećih programa obrazovanja, jačanju kompetencija odgojno-obrazovnih radnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca, promociji i upravljanju. Početak korištenja novih prostora Centra kompetencija očekuje se krajem 2022. godine. Najveći je to projekt koji se trenutačno provodi u području obrazovanja u Međimurju.

Gospodarstvo Bjelovara nije pokleknulo unatoč koronakrizi – kaže Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Svi pokazatelji ukazuju na stabilno gospodarstvo Zbog brzine dobivanja dozvola čak je i McDonald’s odabrao Bjelovar za gradnju

– Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu konkretan je primjer kako povezati obrazovanje i gospodarstvo, i Tehnička škola bit će jedna od škola koje će inovativnim metodama učenja, suvremenom opremom, ulaganjem u obrazovni kadar i suradnjom s poslodavcima nastojati riješiti problem neusklađenosti znanja nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja i potreba na tržištu rada – rekao je župan Matija Posavec.

Više uključenih

Uz Tehničku školu Čakovec kao nositelja i korisnika, uključeni su i Međimurska županija, Strojarska i prometna škola Varaždin, Graditeljska škola Čakovec, HZZ – Područni ured Čakovec, Javna ustanova REDEA, Srednja škola Oroslavje, Srednja škola Krapina, Tehnička škola Daruvar, Sveučilište Sjever, POU Algebra i tvrtka Sobočan. Za vrijeme trajanja projekta više od 120 nastavnika, 700 učenika i 60 odraslih polaznika imat će priliku sudjelovati u programima stručnog usavršavanja i educirati se u novoopremljenim praktikumima.