Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Dobra vijest za roditelje i skrbnike pučkoškolaca

Svi osnovci u županiji ove godine dobivaju besplatne udžbenike

Besplatni udžbenici za osnovce
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija
Roditelji bi trebali osigurati radni materijal za djecu, kao i radne bilježnice, ali veliki broj jedinica lokalne samouprave najavio je njihovu kupnju

Splitsko-dalmatinska županija osigurala je besplatne udžbenike za sve učenike u osnovnim školama čiji je osnivač. Riječ je o 65 osnovnih škola, koje pohađa 22.385 učenika. U taj broj ulaze sve osnovne škole u županiji, osim onih s područja gradova Splita i Makarske koji su osnivači škola na svom području. Vijest je to koja je zacijelo obradovala brojne obitelji u županiji, s obzirom na to da školske knjige nisu zanemariva financijska stavka u kućnom budžetu, osobito u obiteljima gdje je više školaraca.

Turnir u balotama Dugi Rat Prvi “politički” turnir u Dugom Ratu Ima li u Dalmaciji išta tradicionalnije od balota?!

Izjava o povratku udžbenika

– Ove godine osigurali smo 12,5 milijuna kuna za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola s područja naše županije. Osnovne škole kojima je osnivač županija u ovom trenutku pohađa oko 22 tisuće učenika, za koje smo nabavili 213.000 udžbenika. Financirali smo udžbenike svih obveznih predmeta, kao i udžbenike iz vjeronauka iako je riječ o izbornom predmetu. Razlog tome jest činjenica da je gotovo 98 posto naših osnovaca izabralo vjeronauk kao izborni predmet – obrazložio je župan Blaženko Boban.

Dodao je da će sve učenike prvog dan nastave na njihovim školskim klupama dočekati udžbenici, za koje će roditelji ili skrbnici djece potpisati izjavu prilikom njihova preuzimanja kako će ih po završetku školske godine vratiti u školu u kojoj su ih i preuzeli.

Splitsko-dalmatinska županija Dugoročno planiranje turizma Prvi u Hrvatskoj izradili studiju turističkih kapaciteta

– Roditelji su dužni osigurati radni materijal za djecu, kao i radne bilježnice, ali sa zadovoljstvom mogu reći kako je veliki broj jedinica lokalne samouprave najavio kupnju radnih bilježnica i ostalog radnog materijala za djecu sa svojeg područja. Ovom prilikom apeliram na roditelje da provjere u svojim općinama i gradovima jesu li osigurali nabavku spomenutih materijala jer je dobar dio najavio da će to učiniti – rekao je Boban.

Napomenuo je kako su izabrali model kojim financiraju kupnju udžbenika osnovnoškolcima prema školi koju pohađaju, a ne prema mjestu u kojem stanuju, odnosno u kojem su prijavljeni.Tako će svi oni koji pohađaju škole na području SDŽ-a dobiti besplatne udžbenike čak i ako na nastavu putuju iz neke druge županije u kojoj žive.

– Naš osnovni cilj jest ulaganje u obrazovanje kojim želimo potaknuti ravnomjeran razvoj naše županije – poručio je župan.

Donacija Lici ili Slavoniji

Vrijedi napomenuti kako su gradovi Split i Makarska osigurali besplatne udžbenike za osnovce u školama na svom području, čiji su osnivači, pa će tako svi učenici osnovnih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji dobiti besplatne udžbenike za nadolazeću školsku godinu. S obzirom na to da su neke općine i gradovi poput Podstrane, Sinja i Baške Vode osigurali udžbenike za djecu sa svoga područja, župan Boban još ih je ranije pozvao da kupljene udžbenike doniraju nekoj siromašnijoj jedinici lokalne samouprave u Lici ili Slavoniji.

Blaženko Boban Potpisani ugovori Županija daje dva milijuna bespovratnih potpora malom gospodarstvu Plaža u Splitu Bogatija turistička ponuda Županija za uređenje plaža dala sedam milijuna kuna