Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Svi vinski putovi vode u Štrigovu na Urbanovo 2023.!

Foto: Međimurska županija
U petak počinje Festival pušipela u Domu kulture u Štrigovi koji će trajati do nedjelje, uz vinske degustacije i gastroponudu OPG-ova

U Međimurju je u tijeku manifestacija Urbanovo, čiji središnji dio počinje u petak 12. svibnja. Uvertira je bilo 7. međunarodno ocjenjivanje vina Štrigova 2023. u Terbotzu, u organizaciji Općine Štrigova i suorganizaciji Društva vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae. Pod predsjedanjem dr. sc. Ivane Alpeze, ocjenjivači su ocijenili 200 uzoraka koji su pristigli iz svih dijelova Hrvatske i Slovenije.

Vinski kvizovi

– Vrlo smo zadovoljni kakvoćom pristiglih uzoraka i vina, osobito sorata tipičnih za ovo područje – rekla je dr. Alpeza i dodala da je bilo znatno više sauvignona nego prošle godine u utrci za posebnu nagradu “Franjo Lebar” za najbolje ocijenjeno vino te sorte. Nagradu “Franjo Lebar” dobio je sauvignon iz 2022. vinarije Cmrečnjak iz Svetog Urbana s osvojenih 86 bodova. Nakon ocjenjivanja vina uslijedio je Urbanovo - gurmanski tjedan tijekom kojeg restorani uključeni u projekt nude hranu sljubljenu s različitim vrhunskim vinima. Znanje o vinima provjerava se na vinskim kvizovima u hotelu Panorama u Prelogu i bistrou Beška u Čakovcu. U petak počinje Festival pušipela u Domu kulture u Štrigovi koji će trajati do nedjelje, uz vinske degustacije i gastronomsku ponudu OPG-ova. Ove godine županija partner je Šibensko-kninska županija.

U suradnji s Državnim arhivom za Međimurje u Štrigovi će u petak u 16 sati biti otvorena izložba “Vino na granici, vino na meji”. U Termama Sveti Martin održat će se u subotu kuharski show poznatih osoba i vinara koji je prošle godine polučio veliki uspjeh. Show počinje u 20 sati ispred puba Potkova. U nedjelju, treći dan festivala, počinje Urbanovo Wine Run, a u Domu kulture nastavit će se degustacije. Posjetitelji će u tri dana moći degustirati više od 170 etiketa vrhunskih vina poteklih iz 24 vinarije članice Hortus Croatiae. Festival će biti otvoren svaki dan od 12 do 19 sati. Otvoreni podrumi bit će u petak 19. svibnja i u subotu 20. svibnja, kad svoje podrume za posjetitelje otvaraju vinarije Cmrečnjak, Dvanajščak - Kozol, Hažić, Horvat, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kunčić, Medenjak, Munđarov breg, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar i Vuković. Ovogodišnje Urbanovo završit će svetom misom i blagoslovom vinograda 28. svibnja.

– Ovo je vinska regija budućnosti i možemo se time ponositi. Želimo privući što više ljudi da probaju kvalitetna vina koja imaju toliko Decanterovih nagrada. Svi smo okupljeni oko jednog cilja, promocije međimurskih vina i gastronomije, turizma i gospodarstva te prirodnih ljepota. Pozivam naše građane, kao i posjetitelje iz drugih dijelova Hrvatske, ali i Europe da posjete ovo prvo Urbanovo bez granica, da budu dio naše priče o poštovanju prema vinu, radu i znanju kojima je stvoreno – rekao je Posavec.

Cilj prepoznatljiva vina

Govoreći o izložbi, ravnatelj Državnog arhiva u Štrigovi Jurica Cesar rekao je da je izložba rezultat trogodišnjeg projekta koji su provodili u suradnji sa slovenskim arhivima.

– Riječ je o izložbi kojoj je osnova jedna slovenska pjesma, sve gradivo koje čuvamo, a tiče se vina i vinogradarstva, uživanja u vinu, vinske kulture – rekao je Cesar. Predsjednik Hortus Croatiae Robert Horvat istaknuo je da je cilj stvaranje vrhunskih vina prepoznatljivih na svjetskoj vinskoj karti.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Milijun eura za prostor Zavoda za javno zdravstvo Međimurska županija i Županijska bolnica Čakovec kreću u rekonstrukciju Feštetićeva kurija postaje palijativni centar Ulaganje Uređena dvorana za 2900 djece