Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Najveće grobište poratnih žrtava

Svim žrtvama poštovanje, a zločine osuditi

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Na grobištu Sep u Gornjem Hrašćanu obilježen je Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

- Sjećamo se slikara Josipa Horvata, pjesnika Vinka Kosa, skladatelja Mirka Kolarića, liječnice Katarine Vojvoda, pukovnika Dragutina Perka, svećenika Jakoba Ladića, Miroslava Grđana, Ivana Mađarića, Franje Perčića, Ivana Perhoća, Hinka Krodera, Josipa Lesjaka i svih ostalih znanih i manje znanih međimurskih žrtava totalitarnog bezumlja.Grobišta stradalnika totalitarne isključivosti rasuta su od Štrigove do Kotoribe – rekao je predsjednik čakovečke podružnice Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Josip Kolarić, na najvećem grobištu poratnih žrtava u Međimurju, grobištu Sep u Gornjem Hrašćanu, gdje je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

U idućih godinu dana više pozornosti posvetit će se adutima u vjerskom turizmu Porcijunkulovo, Sv. Jeronim, Sv. Rok, svetište u Maloj Subotici...

Župan Matija Posavec rekao je da s Općinom Nedelišće i Društvom obilježavaju Dan sjećanja uz poruku da svakoj žrtvi treba odati poštovanje i omogućiti joj dostojno počivalište, a svaki totalitarni i autoritarni režim, bez obzira na to kada se dogodio, treba jasno osuditi.

– To je osnovni preduvjet za stvaranje sretnije i zdravije budućnosti, kao i temeljno promišljanje svake suvremene i civilizirane sredine – rekao je Posavec.

– Na ovom mjestu čuvaju se kosti ljudi koji su bili pogubljeni zato što su bili različiti od onih koji su bezumnim činom dokazali da ne poštuju osnovno ljudsko pravo – pravo na život. Ne poštuju različitost u razmišljanjima, svjetonazoru i ideološkim opredjeljenjima. Moramo osuditi one koji su te zločine počinili, ali i poslati jasnu poruku svima da se ovakvo što više nikada ne smije ponoviti – istaknuo je zamjenik načelnika Nedelišća Željko Kacun. 

Međimurje u osam godina posjetilo 11 delegacija iz najnapučenije države Kinesko-hrvatski industrijski park i međimurski proizvodi u Yanchengu Energetska obnova Osam milijuna kuna za škole sa 650 učenika