Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Svjedok drevnog mora bit će još dostupniji posjetiteljima

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Proglašenjem Pljuskare spomenikom prirode županija je postala bogatija za još jedno zaštićeno područje koje je vrlo rijetko u Hrvatskoj

Pljuskara, zeleni biser na Dilj-gori koji otkriva tajne drevnoga Panonskog mora, napokon je dobila status kakav zaslužuje. Naime, vijećnici Skupštine Brodsko-posavske županije jednoglasno su usvojili prijedlog odluke o proglašenju paleontološkog spomenika prirode Kanjoni Pljuskare.

Proglašenjem novog zaštićenog područja županija je uz postojeća četiri posebna rezervata i tri važna krajobraza postala bogatija za još jedno zaštićeno područje koje je vrlo rijetko u Hrvatskoj, a pogotovo u Slavoniji.

Ostaci zamrznuti u vremenu

Kako se navodi u prijedlogu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Natura Slavonica, kategorija spomenik prirode proglašena je zbog iznimnog bogatstva fosilnih ostataka iz Panonskog mora koji su na ovom lokalitetu zabilježeni i zamrznuti u vremenu.

Pljuskara se nalazi u općini Podcrkavlje i prostire se na sedamdesetak hektara. Sastoji se iz nekoliko kanjona nastalih ispiranjem bujičnih potoka kroz vrijeme, što je otkrilo različito stijenje i okamine zarobljene u njima.

Iz ustanove Natura Slavonica najavljuju kako će u suradnji s Muzejem brodskog Posavlja dodatno istražiti Slavoncima posebno zanimljivu špilju Bukovac.

– Važnost proglašenja je u tome što je ovakvih lokaliteta malo. Osim zaljubljenika u prirodu i planinara, malo ljudi zna za ovakva područja. Stoga u suradnji s partnerima, općinom, geolozima i muzejom imamo slatku zadaću istražiti to područje, valorizirati ga i približiti široj javnosti – kaže Branimir Vujčić, ravnatelj ustanove.

Kanjoni Pljuskare nastali su erozijskim djelovanjem potoka koji se relativno strmo spuštaju prema jugoistoku i čine potočnu mrežu koja se slijeva prema jezeru Petnja. Područjem kanjona upravlja Javna ustanova Natura Slavonica koja se skrbi o njegovoj zaštiti, održavanju i promidžbi.

Svi se slažu da Pljuskaru treba promovirati i približiti izletnicima, ali pritom treba paziti da se ne naruši prirodna ravnoteža.

– Nama nije cilj da naša zaštićena područja ogradimo i stavimo na njih nekakav lokot. Naprotiv! Izradit ćemo plan upravljanja, svojevrsni kućni red kojim ćemo definirati što se smije, a što ne. Ulazak u špilju radi sigurnosti i zaštite neće biti dopušten, ali Pljuskara mora biti otvorena – ističe Vujčić.

Odredište planinara i izletnika

Natura Slavonica pripremila je projekt gradnje geološkog stupa i šetnice oko kanjona, što će imati važnu ulogu u edukaciji posjetitelja o prirodnoj i geološkoj povijesti toga područja. To bi doprinijelo i turističkoj ponudi, pa se očekuje povećanje broja planinara i drugih ljubitelja šetnje kroz prirodu kao i edukacija posjetitelja. Povećanjem vidljivosti i dostupnosti tog područja te gradnjom staze snažnije bi se interpretirala tema reprezentativnih dijelova prirodne baštine posjetiteljima.

OKRUGLI STOL Poljoprivreda je najbolji dokaz uspješne međugeneracijske suradnje BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Štamparovim vizionarstvom mogu se ponositi svi Slavonci SAJAM PLACE2GO Najviše upita za dvorac u Cerniku, Kuću Brlić, galeriju u Vrpolju...