Izbornik
Naslovnica Županije
Radom na novim tehnologijama škola uvodi novi obrazovni program

Tehnička škola Sisak prva u Hrvatskoj upisuje tehičare za robotiku

KORAK prema uspješnoj budućnosti počinje u Regionalnom centru kompetentnosti Tehničke škole Sisak gdje se spajaju znanje, iskustvo i tehnologija
1/5
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Rezultat je to trogodišnjeg rada nastavnika Tehničke škole Sisak kao i velikog broja vanjskih stručnjaka iz cijele Hrvatske koji su izradili kurikulum, rekao je župan sisačko-moslavački Ivan Celjak

Naša Tehnička škola u Sisku prva je u Hrvatskoj koja je srednjoškolcima ponudila da uđu u svijet videoigara, a od nove školske godine omogućuje im i ulaz uz svijet robotike. Stalnim radom na novim tehnologijama škola uvodi novi obrazovni program tehničar za robotiku. Rezultat je to trogodišnjeg rada nastavnika Tehničke škole Sisak kao i velikog broja vanjskih stručnjaka iz cijele Hrvatske i to vrhunskih stručnjaka koji su izradili kurikulum i udžbenike za sve predmete i još brojne dodatne materijale koji će biti spremni za jesen, za početak nove školske godine – rekao je župan sisačko-moslavački Ivan Celjak objavivši još jedan uspjeh sisačke Tehničke škole koja je pokrenula potpuno novi srednjoškolski smjer u Hrvatskoj.

Kako bi privukla što više osnovnoškolaca i usmjerila ih u svijet gaming industrije, Tehnička škola Sisak, uz potporu Županije kao svog osnivača, već dvije godine zaredom organizira zimsku školu robotike i gaminga.

Regionalni centar
U pet dana edukacije kroz radionice učenici nauče programirati i raditi jednostavnije kompjutorske igrice. Isto tako učenici se upoznaju s vrijednom opremom koju škola ima, a ujedno je to i poziv da svoje obrazovanje nastave u Tehničkoj školi Sisak.

Korak prema uspješnoj budućnosti počinje u Regionalnom centru kompetentnosti Tehničke škole Sisak gdje se spajaju znanje, iskustvo i tehnologija.

– Tehnička škola Sisak postat će centar kompetentnosti u području računalstva i elektrotehnike, što će omogućiti projekt Regionalni centar kompetentnosti u sklopu kojega se sredstvima Europske unije, županije i države obnavlja zapušteni objekt nekadašnje vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku. U tom će se prostoru nalaziti Tehnička škola Sisak i najmodernija oprema u Hrvatskoj na kojoj će učenici stjecati svoja znanja, što će im omogućiti prednost pri nastavku obrazovanja i zapošljavanju – napominje župan, koji ističe kako će na 5000 četvornih metara biti smješteni praktikumi za robotiku, gaming, multimedijalna kongresna dvorana, audio i video studio, restoran, hostel za pedesetak gostujućih učenika ili predavača i drugi nužni prostori. Ovdje će biti i najsuvremenija oprema, koja je dobrim dijelom već nabavljena. Dio te specijalne opreme su i CNC strojevi jedinstveni u Hrvatskoj. Strojevi se već koriste, a na opremi vrijednoj oko 2,3 milijuna eura učenici kroz konkretan rad uz mentora razvijaju nova znanja i vještine.

Uskoro i učenički dom
– Sisak će prvi put u povijesti dobiti učenički dom koji će se nalaziti u prostoru stare Strukovne škole, nekoliko stotina metara od budućeg Regionalnog centra kompetentnosti. Objekt obnavlja Sisačko-moslavačka županija. Radovi su zahtjevni jer se istovremeno izvodi konstrukcijska obnova i radovi na uspostavi učeničkog doma koji će se prostirati na 3 etaže, imat će 25 soba s kupaonicama, blagovaonicu, kuhinju i sobe za odgajatelje i druge sadržaje, a kapacitet će biti oko 55 učenika. Radovi su u završnoj fazi, a vrijednost ovog projekta je 1,6 milijuna eura – dodao je župan napomenuvši kako su krenuli i s radovima na susjednoj zgradi, tako da se kapacitet učeničkog doma širi do 100 učenika.

Sve zaljubljenike u folklor i kulturnu baštinu, ove godine, veselit će prezentacija narodnih nošnji i plesova skupina iz svih krajeva Republike Hrvatske Prezentacija narodnih nošnji i plesova Đakovački vezovi – simbol i duša grada u koji je uključena cijela zajednica Četiri desetljeća pobratimstva između VZG-a Koprivnica i Gasilske zveze Domžale prilično je emotivno predstavio Matjaž Korošec, predsjednik GZ-a Domžale Tucaković najavio nabavu novih terenaca za gašenje požara Veseli nas broj mladih u vatrogasnim društvima PRSTENOVANJE ptića bijelih roda provodit će se na području općina Klinča Sela i Pisarovine, a obavljaju ga ovlašteni prstenovači koji uz pomoć djelatnika HEP-a dizalicom pristupaju gnijezdu Uživo iz gnijezda bijele rode Male rode iz Donje Zdenčine sve su jače, a mogli ste im odabrati i imena