Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Temelji nove Glazbene škole Bjelovar postavljeni su, a radovi napreduju brže od očekivanog

Temelji nove Glazbene škole Bjelovar postavljeni su, a radovi napreduju brže od očekivanog

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Europska unija ne financira gradnju škola pa je Županija odlučila sagraditi glazbenu školu, a za taj je projekt izdvojila više od 400 milijuna kuna

Još je jedan veliki i važan projekt Bjelovarsko-bilogorske županije u realizaciji, a riječ je o gradnji nove zgrade Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru vrijedne gotovo 25 milijuna kuna. Jedno je to u nizu gradilišta Bjelovarsko-bilogorske županije na području grada Bjelovara, a radovi na gradnji nove glazbene škole idu prema planu. Time Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja s provođenjem investicija unatoč koronakrizi i potvrđuje status najvećeg investitora ne samo u našoj županiji već i ovom dijelu RH. Nova bjelovarska ljepotica prostirat će se na 2730 četvornih metara bruto površine, zgrada se gradi na četiri kata, a nalazi se na adresi Vlahe Paljetka 5, odnosno preko puta zgrade Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.

NOVA ULAGANJA U županijskom Domu zdravlja u Garešnici o pacijentima se brinu dva tima obiteljske medicine

Novi standardi rada

U sklopu škole gradi se i koncertna dvorana sa 120 sjedećih mjesta koja će se moći koristiti i za izvannastavne sadržaje, čime će se omogućiti novi moderan prostor za održavanje društveno-kulturnih sadržaja u gradu Bjelovaru. Izgradnja nove zgrade glazbene škole značit će potpuno novi standard rada za 400-tinjak učenika i 50 zaposlenika i vanjskih suradnika te vrijedne glazbene obrazovne institucije čije su generacije učenika i profesora pronosile glas o Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ne samo diljem Hrvatsku nego i svijeta. Također, gradnjom nove zgrade Glazbene škole stvorit će se uvjeti za održavanje jednosmjenske nastave. Učenici glazbene škole sada nastavu pohađaju na dvije lokacije, u školi u centru grada, za njih malenom i neadekvatnom prostoru te u bivšem Đačkom domu u Bjelovaru. Izgradnjom nove škole uvjeti obrazovanja našim mladim glazbenicima promijenit će se nabolje i dobit će novu modernu glazbenu školu – školu 21. stoljeća.

– Jako sam zadovoljna napretkom radova. Svi dobro vidimo, mjesto na kojem smo stajali prije nešto više od mjesec dana bilo je potpuno ravno, a sada se već može nazreti buduća zgrada. Temelji su ovdje. Vidim da sve ide prema planu. Očekujemo da se za dvije godine preselimo ovamo i da s ovog mjesta možemo plasirati svoje projekte, koje jedva čekamo predati našoj dragoj publici. Također, lakše će nam biti raditi, a i bit ćemo svi na jednom mjestu, što je velika prednost svake škole – istaknula je ravnateljica Glazbene škole V. Lisinskog Bjelovar Sonja Štefanac.

BRZA REAKCIJA GRADA ZAPREŠIĆA NAKON POTRESA Glazbena škola u zamjenskom prostoru

U školstvu 50 projekata

Bjelovarsko-bilogorska županija druga je županija u Hrvatskoj po ulaganjima u školstvo i u punom je zamahu kada govorimo o energetskoj obnovi škola, ali i dogradnji škola te izgradnji novih. Riječ je o čak 50 projekata u školstvu, čime se bitno mijenjaju uvjeti školovanja u županiji, pri čemu Županija se uspješno koristi europskim sredstvima. No, Europska unija ne financira gradnju novih škola. Stoga se Bjelovarsko-bilogorska županija odlučila, zbog potreba i višegodišnjih nastojanja, sagraditi novu glazbenu školu u Bjelovaru. Jedan je to od županijskih projekata na području grada Bjelovara čija ukupna vrijednost iznosi više od 400 milijuna kuna.

– Radovi idu brže od očekivanog. Mi smo ugovorili radove na 20 mjeseci, a kako stvari stoje, to će biti puno prije sagrađeno. To pokazuje da je uz dobru organizaciju, aktivnosti i planove koji se ostvaruju sve moguće. Danas smo ovdje jer je betonska deka završena, temelji su riješeni, počinje gradnja prema prvim katovima i očekivati je da se u roku od 3-4 mjeseca vidi kompletna konstrukcija zgrade. To nas veseli jer je preseljenje 400 učenika i 50 zaposlenika naš dug svima onima koji su generacijama pronosili glas o Bjelovaru, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i našem kraju – naglasio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.