Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
NOVA ULAGANJA

U županijskom Domu zdravlja u Garešnici o pacijentima se brinu dva tima obiteljske medicine

1/3
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
U Dom zdravlja u Garešnici Županija je uložila 2,2 milijuna kuna, a zajedno s preuređenjem Ljekarne ulaganja su više od 3,5 milijuna kuna

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima posjetio je ispostavu Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije u Garešnici i tom prilikom obišao ordinacije obiteljske medicine te medicinsko-biokemijski laboratorij.

VRIJEDNOST RADOVA 2,6 MILIJUNA KUNA Završni radovi na modernizaciji ceste u Samarici

Nova oprema

Osim ulaganja u obnovu i opremanje garešničkog Doma zdravlja, maksimalni napori čine se kako bi se osigurali timovi liječnika koji bi u ordinacijama radili. Usprkos nedostatku liječnika, što je problem u cijeloj zemlji, Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji sa svojim Domom zdravlja nastoji pacijentima osigurati zdravstvenu zaštitu u ordinacijama obiteljske medicine u punom radnom vremenu. U ispostavi Garešnica do sada su timovi obiteljske medicine radili četiri sata. Po novome, pacijentima je u Garešnici zdravstvena skrb omogućena s dva tima u punom radnom vremenu, odnosno osam sati.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Nakon posjeta obiteljskim liječnicima župan Damir Bajs obišao je i medicinsko-biokemijski laboratorij koji je Dom zdravlja županije, u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, opremio najsuvremenijom dijagnostičkom opremom u vrijednosti 679.000 kuna. Tako je laboratorij u Garešnici opremljen novim biokemijskim uređajem, hematološkim uređajem, koagulometrom, uređajem za proizvodnju čiste vode, nadograđen je informatički sustav, a kupljena je i nova računalna oprema. Za pacijente koji gravitiraju ispostavi Doma zdravlja u Garešnici, a njih je 13.500, nova oprema omogućava novu razinu kvalitete laboratorijskih usluga i povećanje brzine pri obavljanju pretraga.

– Dobili smo nove aparate zahvaljujući kojima možemo kvalitetnije, točnije i brže odraditi analize za naše pacijente. Imamo biokemijski i hematološki analizator, uređaj za proizvodnju čiste vode koji služi za biokemijski analizator i koagulometar s kojim radimo koagulacijske pretrage. Riječ je o tehnološki najboljoj opremi koju smo mogli dobiti kod nas na tržištu, jednako kao što je u svakom drugom suvremeno opremljenom laboratoriju u Hrvatskoj. Za pacijente to znači točniji i brži nalaz, a za djelatnike jednostavnije upravljanje s novim uređajima – naglasila je voditeljica laboratorija Sanja Dželajlija.

Bjelovarsko-bilogorska županija uz još četiri županije zajedno do sredstava Europske unije Sastanak pet župana – sve je spremno za potpisivanje Razvojnog sporazuma između županija, Vlade i EU

Ne treba zaboraviti kako je Bjelovarsko-bilogorska županija, u sklopu europskog projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“, Dom zdravlja u Garešnici obnovila, ali i opremila novom medicinsko- dijagnostičkom opremom. Time su ulaganja u taj Dom zdravlja u okviru tog projekta iznosila 2,2 milijuna kuna. Potpuno je preuređena i Ljekarna Doma zdravlja u Garešnici, čime je Bjelovarsko-bilogorska županija uložila preko 3,5 milijuna kuna u primarnu zdravstvenu zaštitu u gradu Garešnici.

Suradnja s Gradom

– Bjelovarsko-bilogorska županija radi neke od najvećih projekata u Hrvatskoj, poput gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Isto tako, brine se da primarna zdravstvena zaštita, ispostave Doma zdravlja, budu u stanju koje želimo, s adekvatno opremljenim prostorima i liječnicima koji tu rade. Kada govorimo baš o ispostavi Garešnica, pohvalit ću suradnju s Gradom, zajedno smo opremali i obnavljali ovaj objekt. Isto tako, u okviru europskog projekta investirali smo preko 3,5 milijuna kuna u ambulante, ispostavu i opremu. Danas smo vidjeli zadovoljstvo naših liječnika. Županija provodi jedinstven program privlačenja i zadržavanja liječnika. Polako, ali sigurno, uspijevamo popunjavati županijske ambulante. U Garešnici je šest ambulanti i najveći dio je za sada popunjen – zaključio je župan Bajs.