Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
DUGOPOLJE

Temeljni nam je proračun oko 27 milijuna kuna, a izvukli smo više od 26 milijuna iz EU!

Foto: Općina Dugopolje
Na svečanoj sjednici uručene su i općinske nagrade. Zahvalnica Općine Dugopolje dodijeljena je don Draženu Baliću za promicanje i razvoj planinarstva te iznimnu predanost vjeri i sportu

Ova je godina proletjela kao u jednom dahu, radili smo intenzivno na velikom broju projekata, od kojih smo mnoge završili, ali još više drugih počeli – rekao je Perica Bosančić, načelnik Općine Dugopolje, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu blagdana sv. Mihovila, Dana Općine Dugopolje.

ROK 5. LISTOPADA Gradonačelnik pozvao građane da se uključe u kreiranje proračuna

Novi nadvožnjak

– U poduzetničkoj zoni Podi zapad dovršen je novi ulaz vrijednosti 6 milijuna kuna. Ovim putem zahvaljujem državnom tajniku Josipu Bilaveru i Hrvatskim cestama što su prepoznali ovaj projekt. Nastavno na njega, općina je uložila dodatna 3,7 milijuna kuna u dovršetak prometnica u zoni, u čemu nam je pomogla i Županija. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole za novi nadvožnjak Dugopolje 3 i jedan kilometar pristupnih prometnica. Njima će se služiti novi investitori od kojih ističem novi objekt Županijskih cesta vrijedan 30 milijuna kuna, novi objekt tvrtke FEAL na parceli od 11.000 kvadrata, a tvrtka Tommy otkupila je 80.000 kvadrata i gradit će veliki logistički centar – rekao je Bosančić. Dodao je da u zoni Podi županijska Ljekarna gradi tvornicu vrijednu oko 70 milijuna kn, a njemačko-hrvatska tvrtka S und B systemtehnik gradit će 30 milijuna kn vrijednu tvornicu visokotehnoloških proizvoda za medicinu i simulatora za strukovne škole i fakultete.

– Prošle godine najavili smo sanaciju lokalnih cesta u općini Dugopolje. Što smo najavili, to smo i ispunili. Traju radovi na dovršetku crkve Srca Isusova u Koprivnom, ovih dana postavlja se fasada. Nakon što smo sanirali dvorište osnovne škole, drago mi je najaviti montažu ograde, a i ove godine djeci smo osigurali besplatne radne bilježnice za školu. Iako imamo pozitivan prirast stanovništva, grobnica nikad dovoljno tako da smo sagradili dodatne – rekao je Bosančić. Što se tiče EU projekata, zacrtani cilj bio je povući 20 milijuna kuna. Gradi se reciklažno dvorište, projekt vrijedan 5,6 milijuna kuna za koji će Europa dati 4 milijuna. Za dječji vrtić, vrijedan 9 milijuna, odobreno im je gotovo 7,5 milijuna kn. Za uređenje okoliša crkve sv. Roka dobili su pola milijuna kuna. Projekt Zaželi u općini Dugopolje zapošljava 6 žena koje se brinu o 35 korisnika, a vrijedan je oko 700.000 kuna.

U OKVIRU DANA OPĆINE Dugopoljski mališani utrkivali se karetima izrađenima od otpadnog materijala

Javni bicikli

Projekt Skriveni habitati koji vodi Županija općini Dugopolje donosi novu edukacijsku dvoranu i tematsku stazu u podnožju Mosora vrijedne više od milijun kuna. Projekt javnih bicikala vrijedan 250.000 kuna je realiziran. U tijeku je odabir izvođača za implementaciju besplatnog bežičnog interneta, projekt vrijedan 115.000 kuna. Najavio je i niz novih projekata, poput planinarske staze od Križana do Ljubljana, vrijedan 800.000 kn koji je upravo prihvatilo Ministarstvo turizma. Prijavljeni su projekti zelene tržnice, energetska obnova zgrade DVD-a Dugopolje vrijedna 900.000 kuna, dovršetak dijela objekta bazena od oko 5 milijuna kuna nepovratnih sredstava.

– I sa zadnjim projektom prekogranične suradnje dolazimo do više od 26 milijuna kuna sredstava iz EU. Napomenuo bih da je naš temeljni proračun oko 27 milijuna kuna tako da čestitam i zahvaljujem zaposlenicima općine Dugopolje na sjajnom rezultatu – rekao ja Bosančić.

Na svečanoj sjednici uručene su i općinske nagrade. Zahvalnica Općine Dugopolje dodijeljena je don Draženu Baliću za promicanje i razvoj planinarstva te iznimnu predanost vjeri i sportu, udruzi Dugopolje aktivno radi (DAR) za iznimno uspješan program rada s mladima i doprinos razvoju civilnog društva, Jozi Marasoviću za humanost i doprinos kao dobrovoljni darivatelj krvi.

REBALANS PRORAČUNA Županijski proračun smanjen 1,5% u odnosu na onaj donesen krajem 2018.

Godišnju nagradu Općine Dugopolje dobio je DVD Dugopolje za promicanje i razvoj vatrogastva, Lovačka udruga Ljubljan za promicanje i razvoj lovstva, igrač Hajduka Mijo Caktaš za vrhunska sportska dostignuća i izuzetan doprinos ugledu Općine Dugopolje. Počasnim građaninom općine Dugopolje proglašen je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, zbog iznimnog doprinosa u realizaciji potpisivanja povelje o prijateljstvu grada Vukovara i Općine Dugopolje i predanog rada na očuvanju dostojanstva hrvatskih branitelja.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je posmrtno časnoj sestri Mauriciji Cvijeti Vrnogi za predano dugogodišnje nesebično služenje Kristu i bližnjima te neizbrisiv trag u povijesti Župe sv. Mihovila u Dugopolju.