Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
REBALANS PRORAČUNA

Županijski proračun smanjen 1,5% u odnosu na onaj donesen krajem 2018.

1/2
Foto: Zagrebačka županija
Rebalans je rađen radi preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata, ali i otvaranja novih, kao i usklađivanja namjenskih prihoda s rashodima te usklađivanja projekata EU s rezultatima natječaja

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je rebalans proračuna za 2019. godinu koji iznosi 802.792 kune i manji je 1,5 posto u odnosu na proračun donesen krajem prošle godine. Za 6,61 posto manji je i izvorni proračun koji sada iznosi gotovo 384 milijuna kuna.

REBALANS GRADSKOG PRORAČUNA Grad Kaštela umjesto roditelja plaća radne materijale za četiri tisuće učenika

Za Naftalan 12 milijuna kuna

Rebalans je rađen radi preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata, ali i otvaranja novih, kao i usklađivanja namjenskih prihoda s rashodima te usklađivanja projekata EU s rezultatima natječaja i očekivanim tijekom radova.

– Do smanjenja iznosa dolazi ponajprije zato što projekti energetske obnove škola ukupne vrijednosti 62 milijuna kuna, koji se sufinanciraju europskim sredstvima, neće biti u cijelosti realizirani u ovoj godini, već u idućoj jer radovi tek kreću – objasnio je zagrebački župan Stjepan Kožić.

– Kao što smo ove pozicije smanjili tako smo, primjerice poziciju za energente škola morali povisiti za dodatnih 3,3 milijuna kuna zbog porasta cijene električne energije – dodao je Kožić.

Donošenju rebalansa prethodilo je izglasavanje polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci 2019. godine prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 367,715.616,40 kuna i ispunjeni su na razini 45,28 posto plana. Ukupni rashodi u prvoj polovici 2019. godine iznose 283,831.891,90 kuna.

Foto: Zagrebačka županija

U istom razdoblju u izvornom proračunu ostvareni su prihodi od 190,127.261,50, tj. 46,26 posto od plana te rashodi od 130,018.399,76 kn. Vijećnici su prihvatili i izvješće o radu župana za prvih 6 mjeseci ove godine. Zagrebačka županija osigurat će dodatnih 12 milijuna kuna za nastavak radova na Razvojnom projektu “Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima“ – potvrđeno je na Skupštini. Radovi na dogradnji ovog jedinstvenog lječilišta počeli su krajem 2017. godine, a spomenuta su sredstva potrebna kako bi se projekt dovršio. Investicija je vrijedna 63 milijuna kuna, a podrazumijeva gradnju vanjskog i triju unutarnjih bazena, teretane, dvorane za fitness, polivalentne dvorana sa 190 sjedećih mjesta, kuhinje i bolničkog restorana. Bolnica Naftalan u Ivanić-Gradu jedina u Europi svoje pacijente liječi ljekovitom naftom te je jedan od najjačih nacionalnih aduta u zdravstvenom turizmu.

Park oko dvorca Lužnica u Zaprešiću postat će zaštićenim područjem u kategoriji spomenika parkovne arhitekture, a kako bi se to dogodilo, Županijska skupština potvrdila je izjavom da će osigurati sredstva za postupak proglašenja i upravljanje Parkom. Na sjednici je doneseno više zaključaka o davanju suglasnosti na zakup poslovnih prostora u ispostavama Doma zdravlja Zagrebačke županije.

Radovi vrijedni 16 milijuna kuna OŠ Posavski Bregi dobila novu dvoranu

Prisegnula nova članica

Na početku sjednice prisegnula je nova članica Goranka Dorotić (Stranka Ivana Pernara – SIP) koja je aktivirala svoj mandat, čime je njena dosadašnja zamjenica Petra Prugovečki (Živi zid) prestala obnašati dužnost članice Županijske skupštine.