Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
STRADALA U POŽARU

Tisuće volontera stiže u Kožino kako bi sudjelovali u akciji pošumljavanja

Foto: Zadarska županija
Odabir vrsti koje se sade i lokacija na kojima se sadi provodi se isključivo u suradnji sa strukom i stručnjacima iz Hrvatskih šuma, a u sadnji se koriste isključivo autohtone vrste bora

U sklopu projekta Boranka, koji su pokrenuli Savez izviđača Hrvatske i Hrvatske šume, 9. i 10. studenoga tisuće volontera iz svih dijelova Hrvatske priključit će se akciji pošumljavanja šume u Kožinu koja je stradala u prošlogodišnjem požaru.

Ilustracija ISTRAGA U TIJEKU Iz šume u Tounju ukrali 53 stabla

Boranka je interaktivna kampanja s ciljem podizanja svijesti građana, pogotovo djece, o važnosti šuma, zaštiti prirode, posljedicama globalnog zatopljenja te prevenciji i zaštiti od požara. Kampanja uključuje edukativne aktivnosti koje se provode u školama i vrtićima i drugim javnim prostorima te akcije sadnje stabala koje se odvijaju vikendima tokom jeseni, kada su za to najbolji uvjeti u prirodi. Odabir vrsti koje se sade i lokacija na kojima se sadi provodi se isključivo u suradnji sa strukom i stručnjacima iz Hrvatskih šuma, a u sadnji se koriste isključivo autohtone vrste bora.

Razgovori o suradnji i projektima hrvatskih i poljskih regija, župan Galić istaknuo: 'Naši potencijali su zemlja i šume, ali moramo zadržati mlade u ruralnoj sredini'

„Kampanja Boranka tijekom 2018. godine pokrenula je tisuće građana i proširila se čitavom Hrvatskom. U akcijama pošumljavanja u okolici Splita i Solina sudjelovalo je preko 2500 volontera iz svih krajeva Hrvatske koji su na požarištima posadili preko 25 tisuća sadnica i sjemena bjelogoričnih i crnogoričnih vrsti drveća. U edukativnim akcijama na temu važnosti i zaštite šuma i očuvanja okoliša, koje su se odvijale istovremeno s akcijama sadnje, sudjelovalo je preko pet tisuća djece iz 40-ak vrtića i škola širom Hrvatske. Već sad imamo najavu dolaska velikog broja volontera i u studenome kada ćemo saditi drveće u šumi u Kožinu“, kazao je Dan Špicer iz Saveza izviđača Hrvatske.

Vijest da Boranka stiže i u Zadarsku županiju, razveselila je župana Božidara Longina koji je obećao maksimalnu potporu projektu, a pozvao je i sve građane da se uključe.