Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Razgovori o suradnji i projektima hrvatskih i poljskih regija, župan Galić istaknuo:

'Naši potencijali su zemlja i šume, ali moramo zadržati mlade u ruralnoj sredini'

1/2
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Na panelu s temom o inovacijama u gospodarstvu sudjelovao je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je rekao da „mi želimo maksimalno iskoristiti svoje potencijale te ih povezati sa znanjem i tehnologijom“

U poljskom gradu Zielonoj Góri u Lubuškom vojvodstvu održan je osmi susret poljskih i hrvatskih regija gdje se govorilo o strateškom planiranju i razvoju poljskih i hrvatskih regija do 2030., inovacijama u gospodarstvu, digitalizaciji javne uprave i javno-privatnom partnerstvu.

Šuma revitalizacija prirodne ljepote Intenzivirani radovi u šumi Jasikovac u Gospiću

Razmjena iskustava

– Ove su teme bitne jer su hrvatska i poljska regionalna samouprava pokretači gospodarskog razvoja koji počinje u lokalnoj zajednici i preslikava se na nacionalnu razinu. A bez navedenih tema nema ni gospodarskog razvoja. Stoga, županije teže ostvariti sve mogućnosti koje im se pružaju i koje velikim dijelom i same stvaraju.

Ovaj je Forum najbolji pokazatelj kako bi zemlje unutar Europske unije trebale surađivati, stvarati prijateljske odnose, razmjenjivati iskustva i biti primjer jedne drugima – rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i Šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Na panelu s temom o inovacijama u gospodarstvu sudjelovao je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je rekao da „mi želimo maksimalno iskoristiti svoje potencijale te ih povezati sa znanjem i tehnologijom“.

Sportska dvorana ‘Lenije’ Tri godine od zatvaranja počinje obnova dvorane vrijedna 8,5 milijuna kuna

– Naši potencijali su zemlja i šume, raspolažemo sa 160.000 hektara plodne zemlje i 70.000 hektara šume. Osnovali smo Razvojnu agenciju koja je nositelj razvoja naše županije, provodi brojne razvojne projekte te radi i Plan razvoja Vukovarsko-srijemske županije 2021.–2027. U tom pravcu razvijamo naš Centar kompetencija za drvnu tehnologiju kao i Agrotehnološki centar. To su strateški projekti naše županije – rekao je Galić.

Kazao je i da se ostanak mladih na ruralnim područjima može realizirati samo otvaranjem novih radnih mjesta, a to je opet moguće samo s podizanjem konkurentnosti s novim znanjima i novim tehnologijama koje će poticanjem istraživanja, inovacija i digitalne transformacije biti dodana vrijednost našim vrijednim prirodnim resursima koji će time ostvariti sav svoj razvojni potencijal i doprinijeti razvoju naše županije.

U posjetu županiji Uz pomoć Njemačke iskoristiti Dunav za bolji razvoj županije

Ovogodišnji Forum u Poljskoj prilika je za brojne susrete u cilju unapređivanja suradnje.

Tako se župan Galić na marginama Foruma susreo sa zamjenikom maršala Velikopoljske regije Wojciehom Jankowiakom i na susretu je istaknuo namjeru korištenja poljskih iskustava u prometnom sektoru, posebno u području unapređivanja željezničkog prometa i povlačenja sredstava iz fondova EU za tu namjenu.

Suradnja Na Forumu u Bukureštu Zahvalnica Vukovarskoj županiji

Suradnja počela 2012. godine

Suradnja hrvatskih županija i poljskih vojvodstava započela kada je u svibnju 2012. godine u Splitu potpisana Deklaracija o suradnji između hrvatskih i poljskih regija (vojvodstava), a koju su potpisali sadašnji potpredsjednik Odbora za lokalnu samoupravu i regionalnu politiku u Sejmu, a nekadašnji maršal Mazovjeckog vojvodstva i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Jacek Protas te župan Božo Galić, u svojstvu tadašnjeg predsjednika Hrvatske zajednice županija.