Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Otvoren jedan od najmodernijih centara za posjetitelje u Europi

Tko su laporaši, a tko fljojsari? Kako se brani zmija smukulja?

1/6
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Centar "Med dvemi vodami" uređen je u obnovljenoj zgradi nekadašnje šumarske zgrade i doma lugara vlastelina Feštetića, gdje se danas nalazi i sjedište javne ustanove Međimurske prirode

Smukulja je zmija koju često znaju zamijeniti s otrovnom riđovkom zbog tamnih pjega na leđima i neobičnog načina samoobrane. Ona, naime, namjerno spljošti glavu kako bi poprimila oblik trokuta i time zavarala grabežljivce koji će odustati od zalogaja misleći da je riječ o otrovnici.

Nove turističke atrakcije u Međimurju dobile potporu iz fondova EU Kućice uz jezero, vidikovac na Mađerkinu bregu, spomen-dom rudarima i novi park u Čakovcu

Hrast star 500 godina

Ti podaci o smukulji i obilje drugih informacija o flori i fauni Međimurja mogu se doznati u novootvorenom edukacijskom centru za posjetitelje "Med dvemi vodami" u Križovcu, selu s oko 600 žitelja. Jedan od najmodernijih centara za posjetitelje u Europi koji svakako vrijedi posjetiti, uređen je u obnovljenoj zgradi nekadašnje šumarske zgrade i doma lugara vlastelina Feštetića, gdje se danas nalazi i sjedište javne ustanove Međimurske prirode.

U prizemlju zgrade su dvije moderno opremljene galerije sa stalnim interpretacijskim postavom i suvenirnicom te ulaznim infopultom. U okolišu Centra nalazi se interpretacijska brvnara "Moj hrast Adam", posvećena legendarnom divovskom hrastu starom oko 500 godina, i suvremeno tematsko dječje igralište nazvano "Rječica".

Nije bilo lako izabrati što i kako predstaviti u Centru. Regionalni park Mura-Drava prvi je regionalni park u Hrvatskoj i zauzima gotovo četvrtinu županije. UNESCO je to područje proglasio rezervatom bisfere Mura-Drava-Dunav. Rijeka Mura je, ističu u Međimurskoj prirodi, jedna od posljednjih rijeka koja je zadržala svoj prirodni tok.

Počinje jedinstvena kampanja za pomoć turističkom sektoru Za svakih 250 potrošenih kuna gost dobiva besplatni kupon

Tu se još može čuti zvuk žabljeg kreketa i pjev ptica, na strmim i pjeskovitim obalama Mure žive ptice poput bregunica, vodomara i pčelarica, a na sprudovima mala ptica zlatnog oka kulik sljepčić. Posjetitelji mogu doznati i ima li i Međimurje svog bakalara, tko su laporaši, po čemu je poseban leptir livadni plavac, što su vlažne livade, gdje u Hrvatskoj živi najbrojnija populacija jelenka, tko su fljojsari, zašto je Međimurje najbolje stanište za vretenca, zašto su kockavica i crnkasta sasa ugrožene vrste...

Stručni djelatnici Međimurske prirode provode tematske radionice za predškolske i školske skupine u samom Centru, ali i na terenu u Križovcu i Žabniku. Ljetno radno vrijeme Centra je utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 15, a petkom, subotom i nedjeljom od 10 do 17 sati. Ravnatelj Međimurske prirode mr. sc. Siniša Golub prisjetio se da je prije 13 godina, kad je cijela lijepa priča i započela, ta javna ustanova odlučila smjestiti svoje prostore upravo u Križovcu.

Dobili i vozilo

– Velik je ovo dan za Međimursku županiju jer malo koja regija se može pohvaliti ovakvim projektom. Naše Međimurje karakterizira pravo prirodno bogatstvo koje moramo dobro čuvati te tu ljubav prema prirodi moramo prenositi na mlađe generacije – rekao je župan Matija Posavec.

Tradicionalno "Međimursko prošćenje" U Zagrebu danas živi oko 40.000 Međimurki i Međimuraca

Pomoćnik ministra za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer javnoj ustanovi je uručio ključeve terenskog vozila za rad Centra. Projekt "Med dvemi vodami", kaže njegova voditeljica Ana Kralj, vrijedan je više od 12 milijuna kuna i povezuje tri projektne aktivnosti - istoimeni Centar za posjetitelje u Križovcu koji je, eto, središte promicanja posebitosti prirodne baštine Međimurja, edukacijsko-interpretacijski centar "Matulov grunt" u Frkanovcu i eko-turističke poučne pješačke i biciklističke staze "Svetomartinska Mura" na području općine Sveti Martin na Muri.