Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici postala je Veleučilište

"Tko u Virovitici završi smjer računarstva, zaposli se odmah"

Foto: Kristijan Toplak
Virovitica i VPŽ nude idealne uvjete za razvoj visokog obrazo- vanja

Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici postala je Veleučilište u Virovitici odlukom Vlade RH. Tako je ostvaren cilj postavljen još od osnivanja Visoke škole u Virovitici, a koji je posebno intenziviran u posljednjih godinu dana, kada je VŠMTI u Virovitici i formalno stekao uvjete za taj status.

Župan uručio vatrogasnu opremu vrijednu 45.000 kuna “Pomoći ćemo i u završnoj fazi gradnje vatrogasnog doma”

Važna sinergija

– Nekima se čini da smo sada na kraju puta, no mi smo tek na kraju jedne etape – zadovoljno je istaknuo župan Igor Andrović. Kazao je da je to bio dug put, nekad "posut trnjem", no da je iznimno važna bila sinergija svih dionika.

– Saborski zastupnik Josip Đakić prisutan je od samih početaka ovog projekta, kao i današnja saborska zastupnica, bivša dekanica Visoke škole u Virovitici Vesna Bedeković. Njima zasigurno pripada najveća zahvala. Tu su i današnji dekan Oliver Jukić, gradonačelnik Ivica Kirin, ali i bivši potpredsjednik Vlade RH Tomislav Tolušić, koji je kao tadašnji župan dao veliki doprinos za osnivanje Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici.

IZMJEŠTEN PETRINJSKI DOM ZA PSIHIČKE BOLESNE ODRASLE OSOBE Spas od potresa u Ravniku našlo 80 korisnika

Naravno, velika hvala i profesorima i ostalim djelatnicima Visoke škole, svima onima koji su dio sebe utkali u ovo što smo davno sanjali. Visoka škola osnovana je 2007. godine, a od 2009. imamo "virovitički model" sufinanciranja njezina rada. Po njemu, po 100.000 kuna za rad VŠMTI-ja osiguravaju Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica, a sve ostale gradovi i općine s područja VPŽ-a, prema broju upisanih studenata, izdvajaju od 20.000 do 50.000 kuna – nastavio je Andrović.

Znali što žele

– Kada su 2007. upisani prvi studenti, tada smo znali što želimo. Cilj je bio omogućiti studiranje i onima koji to nisu mogli u većim gradovima, omogućiti im da ovdje diplomiraju, imaju prigodu ostati živjeti i raditi na području županije ili pak nastaviti studij negdje drugdje – dodao je.

Virovitica ima, istaknuto je, prvoklasne uvjete za studiranje. U krugu od sto metara su Veleučilište, Studentski dom sa 108 kreveta, Studentski restoran Škola, Tehnološko-inovacijski centar. Svega toga nije bilo unazad desetak godina. "Preko ceste" u budućnosti će biti Centar za pametnu poljoprivredu. Danas Veleučilište u Virovitici pohađa oko 400 studenata iz svih dijelova Hrvatske, ali i BiH, u pet preddiplomskih i dva diplomska studija iz dva znanstvena područja te tri polja.

Županija raspisala javni poziv Za obrte koji baštine posebne zanatske vještine i umijeće 350.000 kuna

Dobivanje statusa veleučilišta pokazuje dignitet i potvrdu rada ove ustanove, koja se posebno počela razvijati u STEM području. Tako su 2016. pokrenuli studij računarstva, a dvije godine kasnije studij elektrotehnike. Zanimljivo, iz prve generacije upisanih studenata računarstva, od njih 14 koji su do sada diplomirali, 12 je odmah našlo posao, jedan je nastavio studiranje, a jedan ovih dana očekuje zaposlenje. Prevedeno, ako u Virovitici završite smjer računarstva, posao ćete dobiti – odmah. Osim toga, Veleučilište u Virovitici samo je iznjedrilo šest doktora znanosti.