Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osijek

Tri škole i vrtić obnavljaju se za 26 milijuna

Vrtić Potočnica
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Ukupna vrijednost projekata na koje se Osijek prijavio kroz operativni program "Konkurentnost i kohezija" je 65 milijuna kuna

Projekti energetske obnove triju osječkih osnovnih škola i jednog dječjeg vrtića vrijedni su 26 milijuna kuna, a projekti energetske obnove javnih zgrada, koje je Grad Osijek prijavio na operativni program "Konkurentnost i kohezija", vrijedni su 65 milijuna kuna, istaknuto je na konferenciji u osječkoj Gradskoj upravi.

Riječ je o osnovnim školama "Mladost", "Vijenac" i Franje Krežme  te o Dječjem vrtiću "Potočnica". 

Bolnica ima ukupno 16 odjela, od kojih su neki smješteni u zaštićenim spomenicima kulture Obnavlja se Neuropsihijatrijska bolnica u popovači 'Bolnici kontinuirano nedostaje liječnika specijalista'

Dogradonačelnica Žana Gamoš rekla je kako će projekt obnove triju osnovnih škola i dječjeg vrtića biti gotov u iduće dvije godine, a završetkom obnove u svim objektima očekuju se energetske uštede od 50 do 70 posto te u istom postotku manje ispuštanje ugljičnog dioksida.

Izvijestila je kako je Gradska uprava dobila obavijest da su na natječaju prošli projekti za još dva dječja vrtića - "Radost" i "Latica", a očekuje se potvrda za još dva objekta u gradskom vlasništvu - Gradske bazene i Sportsku dvoranu "Zrinjevac".

Objasnila je kako su svi projekti koji su u tijeku vrijedni 65 milijuna kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira 50 posto, a ostatak je obveza Grada Osijeka, koju sa 60 posto dodatno financira Fond za sufinanciranje projekata Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, pa će Gradska uprava za njih izdvojiti 10 milijuna kuna.

Ispitivanja na pješačkom mostu u Osijeku Osijek Ispituju most jer mu je prošao rok trajanja

Direktor tog fonda Dubravko Ponoš izvijestio je kako je za takve projekte na raspolaganju oko pola milijarde eura iz fondova EU. Ocijenio je da su dosadašnji projekti iz Osijeka bili kvalitetno pripremljeni, što uključuje suradnju s Fondom u pogledu stručno-tehničke pomoći, pa je i prolaznost apliciranja takvih projekata znatno veća.

- Uštede koje budu ostvarene u sklopu projekata energetske učinkovitosti znače da taj novac ostaje vama i vjerujem da ćete ga znati na pravi način iskoristiti - poručio je Ponoš. 

Istaknuo je da je pronađen model po kojemu i fizičke osobe koje žive u obiteljskim kućama mogu biti korisnici takvih projekata, pa se iduće godine može očekivati javni poziv za projekte energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama, za koje se iz fondova EU očekuje stotinjak milijuna kuna.

Ovakvi kafići osim u Osijeku postoje još u Zagrebu i Budimpešti Ines Lacković uz pomoć HZZ-ovih poticaja otvorila je neobičan kafić Kava u društvu mačaka