Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
matica hrvatska

Tri Zlatne povelje za tri sjajne publikacije

MORAMO sačuvati blago koje smo baštinili te ga prenijeti našoj djeci, istaknuo je župan Matija Posavec
Foto: Međimurska županija
Povijesni izdavački uspjeh čakovečkog Ogranka Matice hrvatske na čelu sa Zoranom Turkom

Na glavnoj skupštini Matice hrvatske u Zagrebu čak tri publikacije čakovečkog Ogranka Matice hrvatske tiskane u Bibliotheci Murodravana dobile su Zlatne povelje, što je povijesni uspjeh tog ogranka koji vodi predsjednik Zoran Turk.

Nagrađen je "Rječnik govora Kotoribe" autora Ane Jauk i Đure Blažeke, kao kapitalno djelo hrvatske dijalektologije, nastalo kao rezultat petnaestogodišnjeg skupljanja i obrade građe, čime su još jednom potvrđeni i značaj govora Kotoribe kao zaštićenoga nematerijalnog kulturnog dobra, ali i briga Matice hrvatske za očuvanje hrvatskih narječja i bogatstava lokalnih izričaja. Zlatnom poveljom nagrađena je i izvrsna monografija "Stoljeće bolnice u Čakovcu 1922. – 2022.", autora Zorana Turka i Mirne Ladašić Turk, koju je uredio Sven Pal i koja je plod suradnje Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Županijske bolnice Čakovec. Treću Zlatnu povelju osvojila je zbirka pjesama "Jučer je bilo sutra" autora Zvonka Kovača, djelo u kojem je prikazan umjetnički razvoj spisatelja, inače našeg sveučilišnog profesora, stručnjaka za južnoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je Zlatne povelje i uručio autorima nagrađenih publikacija, istaknuo je da su to i priznanja vrijednostima i tradiciji.

– Zadaća nam je sačuvati blago koje smo baštinili te ga prenijeti našoj djeci, stoga zahvaljujem autorima, profesoru Zvonku Kovaču na dragocjenom književnom djelu, profesoru Đuri Blažeki i Ani Jauk na kompleksnom poslu kojim su sačuvali blago dijalekta, kao i autorima knjige "Stoljeće čakovečke bolnice", koja je više od knjige. Mi se još uvijek za svoju bolnicu borimo i monografija je sigurno doprinos tome – rekao je župan Posavec.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini naglasila je da je uloga čakovečkog ogranka u promicanju i razvoju kajkavskog narječja i kulture hrvatskog sjevera nemjerljiva. 

PRVI STRUČNI skup o Informacijskom sustavu prostornoga uređenja Republike Hrvatske (ISPU) održao se u Međimurskoj županiji Prvi stručni skup o Informacijskom sustavu prostornoga uređenja Međimurje na vrhu po brzini izdavanja građevinskih dozvola Osnovna škola Draškovec Obrazovanje Ulaganja u OŠ Draškovec i PŠ Zasadbreg Projekt "Mlado Međimurje" pokrenuli su, napominju, prije nekoliko godina mladi međimurski vinari koji su, prvi u Hrvatskoj, odlučili kupcima ponuditi mlada vina međimurska županija Predstavljena mlada vina po uzoru na svjetske vinske regije