Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Požežani do 20. lipnja mogu razgledati zanimljivu izložbu

Triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike u Gradskom muzeju

1/7
Foto: pozega.hr
Izložbu u jednom trenutku može razgledati najviše deset posjetitelja

U Gradskom muzeju Požega ovih dana gostuje izložba Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku pod nazivom XIII. Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike. Riječ je o izložbenoj manifestaciji koja ima dugu tradiciju u Muzeju likovnih umjetnosti gdje se održava od 1980. godine svake tri godine, sve do danas, piše na službenim stranicama Grada Požege.

Radovi sufinancirani novcem EU Zgrada Crvenog križa energetski obnovljena

Mikrocjelina unutar izložbe

– Izložba prezentira suvremeno hrvatsko medaljerstvo kao zasebnu izložbenu cjelinu, zatim posebna izložba je izložba male plastike, odnosno skulpture malih dimenzija i obično se uz te dvije izložbe daje dodatna izložba medaljerske suvremenosti ili medaljerske baštine. Na ovom triennaleu u tom segementu je samostalna izložba akademskog kipara Luke Petrinjaka – pojasnio je Daniel Zec, autor i kustos izložbe.

Postoji još jedan segment ove izložbe koji zbog nedostatka prostora nije mogao biti prikazan, a to je pregled studentskih radova, budući da manifestacija okuplja radove svih akademija u Hrvatskoj.

Održan sastanak s predstavnicima gospodarskog sektora Suradnja Grada i gospodarstvenika na planiranju strategije razvoja Požege

– Još je jedna mikrocjelina unutar ove izložbe, a to je izložba medalja posvećenih Bogdanu Mesingeru, vrlo važnoj ličnosti za ovu manifestaciju, jednom od osnivača i dugogodišnjih sudionika memorijala – dodao je Zec te pozvao Požežanke i Požežane da dođu pogledati ovu zanimljivu izložbu. Izložba se temelji na natječaju, a novost triennalea je dodjela nagrada.

Od 10 do 12 sati

Nagrada XIII. Memorijala Ive Kerdića za životno djelo dodijeljena je akademskom kiparu i grafičaru Antunu Babiću, a Grand Prix dodijeljen je Damiru Mataušiću, za rad Identitet.

Posebna priznanja XIII. Memorijala uručena su Željku Zimi, Karlu Grossu i Janku Petroviću za izložene radove.

Požega na visokom mjestu po izdvajanjima za socijalnu zaštitu Puljašić: Želimo pokazati mladima da se u našem gradu isplati živjeti

Izložbu u jednom trenutku može razgledati najviše deset posjetitelja. Bit će otvorena do 20. lipnja svakim radnim danom od 10 do 12 sati (osim nedjeljom), a ponedjeljkom i srijedom od 18 do 20 sati. Požeški muzealci i ovaj će put napraviti virtualno vodstvo kroz izložbu za one koji ju ne mogu posjetiti, a bit će osmišljena i online radionica za djecu.